Spašavanje podataka sa Android mobilnih uređaja

android data recovery spašavanje podataka

infoLAB, 11.05.2020. – Spašavanje podataka sa Android mobilnih uređaja bez obzira na doba različitih cloud servisa još uvijek se pokazuje kao veoma česta potreba. Kako bi Vam pokušali objasniti kako se zaštiti od gubitka podataka,prvo Vam želimo približiti kako općenito sustav pohrane podataka na Android mobilnim uređajima funkcionira.

Kako funkcionira sustav pohrane

Kao i svi uređaji na koje se pohranjuju podaci tako i mobilni uređaji imaju nekakv “disk” za pohranu podataka.  Kod mobilnih uređaja to je visoko integriran memorijski chip koji je dio matične ploče uređaja. Najpoznatije su dvije vrste chipova koji se nalaze u mobilnim uređajima a to su eMMC i UFS.

  • eMMC – (embedded Multi-Media Controller) – memorijski chip koji se sastoji od memorije i memorijskog kontrolera. Koriste se u većini Andorid telefona.
  • UFS – (Universal Flash Storage) – posljednih godina pojavljuje se u većinu Android telefona višeg cijenovnog razreda. Glavna prednost ovog chipa u odnosu na eMMC je što može istovremeno i čitati i zapisivati podatke, te ga to istvremeno čini puno bržim tj. do 8 puta bržim od eMMC chipa.

Kod svih uređaja koji koriste memorijske chipove za pohranu postoji nekakav memorijski kontroler koji upravlja tim memorijskim chipom i omogućava nam da upišemo ili pročitamo podatke sa memorijskog chipa. Najčešća problematika pogotovo kod novije generacija Andorid uređaja je kriptacija podataka.

Kriptacija podataka – enkripcija

Android ima dvije vrste kriptacije podataka, enkripcija na osnovi datoteka i enkripcija na cijelom disku.

Svi Android sustavi od Android 5.0 koriste enkripciju na cijelom disku, od Android 7.0 svi uređaji radi privatnosti podataka kod prvog postavljanja telefona traže da se postavi neki oblik zaštite PIN, pattern ili otisak prsta. Postavljanjem te zaštite automatski se uključuje enkripcija svih korisničkih podataka. Korisnik postavlja neki ključ zaštite, zatim uređaj generira svoj ključ za zaštitu ključa za dekripciju podataka.
Svi uređaji sa Android 9 sustavom koriste metadata enkripciju gdje Vas uređaj prilikom pokretanja traži da upišete postavljenu šifru sa kojom se kriptiraju svi podaci koji nisu zaštićeni enkripcijom na cijelom disku.
Što se tiče privatnosti podataka, uvijek preporučamo postaviti neki način zaštite na uređaju ali pritom uvijek obratite pažnju na to da imate neku vrstu backupa.

Najčešći problem kod kriptacije podataka je to što je vrlo mala mogućnost dekripcije podataka sa uređaja na kojem je došlo do kvara matične ploče.

Spašavanje podataka

Ukoliko dođe do kvara matične ploče, uvijek se prvo pokuša na neki način oživiti matična ploča da proradi tek toliko da se spase podaci, ukoliko nema rezultata , onda pristupamo intenzivnijoj  i sofisticiranoj metodi spašavanja “CHIP OFF”.  Memorijski chip odvojimo sa matične ploče, i sa specijalnim čitačima pokušavamo spasiti i iščitati korisničke podatke. 

Tu dosta ovisi o tome u kakvom je stanju memorijski chip i  koji stupanj zaštite (enkripcije) je korišten na uređaju.

Kako i svi elektronski sklopovi na matičnim pločama mobilnih telefona tako i memorijski chipovi podložni su kvarovima. Zato uvijek savjetujemo da uz nekakvu automatsku kopiju na Android uređajima je najčešći google disk, potrebno je s vremena na vrijeme napraviti kopiju podataka na neko offline riješenje kao što su vanjski diskovi itd.

U slučaju gubitka podataka bilo kojim uzrokom, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Mi smo vrhunski tim stručnjaka, inženjera sa preko 25 godina iskustva.

Obratite nam se sa povjerenjem.