SIGURNOSNA KOPIJA PODATAKA – BACKUP

infoLAB 12.10.2020. – U današnje vrijeme potpune informatizacije pokušat ćemo Vam ukazati što je sigurnosna kopija podataka (backup), koje su njegove važnosti i koliko je bitno raditi backup, te isti provjeravati. Danas svi posjedujemo neki uređaj za pohranu podataka, bili firma ili korisnik, dio smo nekog sustava unutar firme ili smo kućni korisnik svi mi imamo neke bitne podatke na nekom od uređaja.

Podaci mogu biti od slika na mobilnom uređaju, dokumenata na USB sticku, raznih dokumenata na računalima i laptopima pa sve do baza na serverima i slično. Svi ti podaci nam predstavljaju neku važnost bili oni sentimentalne vrijednosti ili od bitne važnosti za poslovanje ureda, te iste nebi željeli nikako izgubiti. Podaci se mogu izgubiti na način da se nehotice pobrišu, jedan od uređaja prekine komunikaciju prilikom kopiranja, uređaj ili medij na kojem imamo podatke prestane raditi sam od sebe ili slučajno oštetimo uređaj, server prestane raditi ili RAID polje uslijed grešaka na disku prestane raditi, zarazimo se nekim od virusa koji nam zakriptira podatke. Sve su to neki od uzroka zašto je bitno imati backup.

Backup možemo raditi ručno ili automatski.

Ručni backup je klasnično copy/paste na neki uređaj za pohranu, istovremeno podatke je bitno imati barem na dvije lokacije bilo to na računalu ili nekom lokalnom cloudu.

Postoje razni sustavi automatskog backup-a koji mogu raditi kompletnu kopiju (full backup) ili kopiju promjena (incremental backup). Oni ovisno o setupu (postavkama) funkcioniraju tako da „vuku“ podatke sa uređaja sa kojeg trebamo kopirati podatke na neki lokalni, mrežni ili cloud sustav, može niti dnevni, tjedni, mjesečni itd. Ovisno o postavkama.

Spašavanje podataka sa servera

Koliko god nam to zvučalo primamljivo toliko je i izloženo raznim prijetnjama jer u večini slučajeva taj backup je on-line. Zato je obavezno uvijek backup provjeravati, barem jednom mjesečno ili češće ovisno o količini i važnosti podataka. Te uz automatski backup s vremena na vrijeme poželjno je isti pohraniti na neku offline lokaciju – eksterni disk i sl. Imajte na umu da se svi sustavi i uređaji mogu pokvariti i da nikada niste 100% osigurani od gubitka podataka, te nemogu se baš uvijek podaci spasiti.

Zato je bitno imati backup jer da se baš dva uređaja budu istovremeno pokvarila šanse su vrlo male. Te offline kopiju podataka je bitno imati iz razloga ako se pojavi kakav virus koji kriptira podatke, zaključat će i podatke koji su na nekom uređaju on-line kojem urđaj na kojem radimo ima pristup. Npr. Laptop nam se zarazi a imamo mapiran disk ili folder sa servera na laptopu. Ili imamo eksterni disk spojen na kojem nam se nalazi kopija podataka na to isto računalo.

Uvijek savjetujemo raditi kkopiju podataka, pohraniti podatke barem na dvije lokacije. Ukoliko trebate neki savjet ili riješenje za backup, izgubili ste podatke pa trebate povrat podataka, slobodno nas kontaktirajte.

Već 25 godina uspješno spašavamo podatke sa raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju.