Spašavanje podataka sa Iphone uređaja

infoLAB 30.10.2020. –Donosimo neke osnovne informacije vezane za spašavanje podataka sa Iphone uređaja.

Iphone uređaji su visoko interirani, te posjeduju svoj IOS sustav, imaju visoku zaštitu kriptacijom korisničkih podataka. S obzirom na visoku zaštitu podataka vrlo su poželjni uređaj u privatnom ali i poslovnom svijetu. Ali što ako se izgube podaci ili se uređaj pokvari?  

Radimo spašavanje podataka sa Iphone uređaja na više razina, od spašavanja pobrisanih podataka do spašavanja podataka sa memorijskog chipa uređaja.  U svakom slučaju uspješnost spašavanja uvelike ovisi o stanju samog memorijskog chipa na uređaju.

Savjetujemo

Koristiti Icloud backup za sigurnosno spremanje podataka – što god da se dogodi sa uređajem, podatke imate u kopiji na cloudu. Ukoliko Icloud backup je oštećen tj. Corrupted uvijek možemo probati sa clouda spasiti podatke.

Radite backup podataka na svoje računalo putem Itunes-a – ukoliko se uređaj pokvari uvijek možete putem Itunesa podatke vratiti na drugi Iphone uređaj. Spašavamo podatke sa itunes backup-a.  I ako u međuvremenu iz nekog razloga pobrišete backup sa računala, prvo pokušamo iz tragova sa računala spasiti datoteke koje sadrže backup te iz tih datoteka zatim pokušavamo spasiti korisničke podatke.

Kopirajte ručno podatke na računalo putem USB-a (copy – paste) Obratite pozornost na zapunjenost memorije na uređaju, može se dogoditi da uređaj krene u pozadini skidati update sustava koji znaju biti po par GB veličine, uređaj pokrene instalaciju ažuriranja, te nakon zapunjenja memorije bude zablokirao i nakon toga se više nebude upalio, šanse ako nemate backup za povrat podataka su vrlo male.

Iphone – zaštita podataka

Apple uređaji imaju dodatne značajke šifriranja za zaštitu korisničkih podataka čak i kad su drugi dijelovi sigurnosne infrastrukture ugroženi (na primjer, ako se uređaj izgubi). Sve ove značajke pogoduju i korisnicima i IT administratorima, u svakom trenutku štite osobne i korporativne podatke te pružaju metode trenutnog i potpunog daljinskog brisanja u slučaju krađe ili gubitka uređaja, ali isto tako što je sigurnost zaštite podataka veća to je mogućnost spašavanja podataka manja.

iOS uređaji koriste metodologiju šifriranja datoteka koja se naziva Data protection, ukorijenjuju svoje hijerarhije upravljanja ključevima u namjenskom siliciju Secure Enclave (na uređajima koji uključuju SEP), te koriste namjenski AES mehanizam koji podržava šifriranje brzine linije i osigurava da dugovječni ključevi za šifriranje nikada ne trebaju biti isporučeni OS-u ili CPU-u jezgre (gdje mogu biti ugroženi). Uz to, jezgre operativnog sustava provode kontrole pristupa kako bi se spriječio neovlašteni pristup podacima. Te se kontrole najčešće imaju oblik aplikacija u zaštićenom okruženju (koje ograničavaju podatke kojima aplikacija može pristupiti), kao i provođenje trezora podataka. Trezori podataka mogu se smatrati obrnutim pješčanicima. Umjesto da ograničavaju pozive koje aplikacija može upućivati, podatkovni trezori ograničavaju pristup zaštićenim podacima (opet prisiljeni od strane jezgre neovisno o šifriranju datoteke), bez obzira na to je li izvorni postupak sam u zaštićenom okruženju ili ne.

Uređaj je prestao raditi, pobrisali ste podatke, uređaj je razbijen – imate bitne podatke, nemate backup, spašavanje podataka ostaje jedina opcija? Vrhunski tim stručnjaka, inženjera sa preko 25 godina iskustva Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.