SSD diskovi koji se ne kvare?

SSD koji se ne kvariinfoLAB, 14.10.2019 – SSD diskovi koji se ne kvare? Da li je to moguće? Već nekoliko puta smo opisivali SSD diskove koji su prisutni već preko 10 godina u IT svijetu, ali mehanički diskovi se još uvijek proizvode. LINK
Dugo godina ograničavajući faktor je bila cijena SSDa, no u posljednih godinu dana SSDi su postali vrlo pristupačni. Nažalost SSDi imaju problema sa pouzdanošću. U odnosu na mehaničke diskove po broju prodanih primjeraka kvare se daleko više. Nevjerojatno je da jedan elektromehanički sklop može biti pouzdaniji od elektroničkog. Ali, optimizacija i bitka za što bolju zaradu dovela je do toga da se danas na SSD diskove gleda kao na prilično nepouzdane. Tome su doprinijele i stotine novih “proizvodjača”, svi su nudili SSDe, upitne kakvoće i korištenih chipova. Takodjer, SSDi su dosta složeni uredjaji (gotovo cijela računala), kako bi se postigla što bolja brzina i što duži vijek trajanja. Naravno, pojavljuju se uvijk novi, brži i pouzdaniji modeli.

Prije mjesec dana SAMSUNG je objavio da je proizveo prve “fail-safe” SSDe. Radi se o serverskim SSDime serija PM1733 i PM1735 PCIe Gen4 NVMe, 19 modela, a najveći kapaciteta 30.7TB i brzine čitanja 8000Mb/s! Korišteni TLC V-Nand chipovi.
Kako bi postigao maksimalne performanse SAMSUNG se okrenuo software-skim rješenjima, koristeći 3 nove tehnologije na nivou SSD chip kontrolera.
“Fail in Place” – jednostavno pri normalnom radu, interni algoritam monitorira sva čitanja i pisanja po pojedinim memorijskim lokacijama. Ukoliko pronadje da se sa nekih chipova sporije čita ili piše, sukladno definiranim standardima, iste isključi i podatke “preseli” u ispravne. I tako ponovo. Disk i dalje funkcionira besprijekorno, i ne koristi “problematične” chipove.
“SSD virtualization technology” – budući da se radi o serverskim diskovima (30TB), isti imaju mogućnosti kreiranja virtualnih particija za svakog korisnika. Nebitno sa stanovišta pouzdanosti.
“V-NAND machine learning technology” – “BIG DATA” tehnologija i analiza. Napredni algoritmi za strojno učenje propituju sve akcije čitanja i pisanja i odabiru najbolji raspored podataka. Kod SSD diskova ultravelikog kapaciteta (30TB), je bitno da se podaci poslože što optimalnije i da se ne gubi vrijeme na adresiranju istih. Pravi posao za “machine learning”.
Više o ovim SSD diskovima možete pročitati na LINKu.

Da li je sve baš tako kako piše?

Ne sumnjamo da SAMSUNG zna što radi, i da ulaže ogromna sredstva u nove tehnologije, no vrijeme će tek pokazati koliko će ovi diskovi biti pouzdani. Inovacija je definitnvo tu, ali ukupan rezultat će  pokazati vrijeme. Nabrojati ćemo samo nekoliko mogućih problema:
– bitno kompleksniji algoritam za kontrolu memorijskih čipova i “wear leveling”.  I danas se gotovo 30% kvarova SSD diskova se događa radi problema u radu chip kontrolera.
– smanjenje kapaciteta SSDa sa svakim novim “fail” chipom. Što ako smo disk napunili gotovo do kraja? Kako će tehnologija to odraditi ako nema gdje preseliti Vaše podatke? Ili će biti naznačena maksimalna preporučena količina pohrane?
– kako će se sa ovim snaći napredne enkripcije podataka “bitlocker” i slični? Kako će oni suradjivati sa ovim novim algortimima?
– astronomska cijena

U svakom slučaju, još uvijek  redovita izrada sigurnosnih BACKUPa i dalje nema alternativu. Bolje spriječiti nego liječiti.
infoLAB već godinama uspješno spašava podatke sa svih tipova SSD diskova: SATA, M2, NVMe, PCIe, USB, Mac on board itd… i ukoliko imate bilo kakav problem sa SSD diskom na raspolaganju smo.

Computer problems? – Call infoLAB!