Eksterni (vanjski) disk

external-drive-HDDU današnje vrijeme vanjski diskovi ili prijenosni diskovi su što zbog svoje jednostavnosti za uporabu, što zbog mogućnosti velike količine prostora za pohranu, najčešći medij za prijenos i pohranu podataka.

Postoje u raznim veličinama 1.8“, 2.5“, 3.5“, sa različitim sučeljima spajanja (USB, FireWire, eSATA, WiFi) i kapacitetima danas od 500GB pa i više od 16TB. Istovremeno podržavaju većinu današnjih poznatih file sistema exFAT, FAT32, NTFS, Ext3FS, Ext4FS, HFS, HFS+…

Većina vanjskih diskova 1.8“ te 2.5“ ne zahtjevaju dodatno napajanje nego se napajaju putem usb kabla koji služi istovremeno i za prijenos i čitanje podataka, dok 3.5“ vanjski diskovi zahtjevaju dodatno stujni adapter za napajanje. U većini slučajeva nije potreban nikakav dodatni software ili upravljački program, kod spajanja na računalo disk se prijavljuje automatski i prikazuje se kao još jedan disk na računalu.

S razvojem tehnologije trenutno na tržištu postoje vanjski diskovi koji posjeduju klasični tvrdi disk (HDD) te vanjski diskovi u kojima se nalazi SSD disk.

Vanjski diskovi se često koriste za pohranu sigurnosne kopije podataka (backup) i za prijenos velikih datoteka sa jednog računala na drugo. Ukoliko koristimo vanjski disk za backup u tom slučaju preporučamo korištenje vanjskog diska koji koristi HDD jer još uvijek su dosta pouzdaniji, a ukoliko Vam vanjski disk služi za prijenos datoteka i bitna Vam je brzina prijenosa onda preporučamo vanjski SSD disk (obično su manji, brži i praktičniji za prijenos).

Vanjski diskovi se mogu koristiti i kao mrežni disk kako bi podacima mogli pristupiti sa više uređaja ili više korisnika odjednom te takvi diskovi često služe da korisnici mogu dijeliti datoteke unutar mreže.

Vama bitne podatke trebate uvijek kopirati i imati u kopiji na još jednom mediju, računalu ili lokalnom cloudu.

U slučaju kvara diska ili gubitka podataka obavezno disk ne spajati na računalo kako nebi došlo do još većeg kvara ili ukoliko ste pobrisali podatke disk ne spajati na računalo i ne koristiti.

Koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka sa eksternog diska. Već više od 30 godina uspješno spašavamo podatke se eksternih diskova.