BAS: Blockchain Attached Storage

InfoLAB 06.05.2022. –  Blockchain-attached storage (BAS) je decentralizirani poslužitelj povezan s lokalnim skupom drugih BAS uređaja koji pružaju pristup podacima grupi klijenata. BAS je specijaliziran za posluživanje datoteka bilo po svom hardveru, softveru ili konfiguraciji. Često se proizvodi kao kutija, namjenski specijalizirano računalo. BAS sustavi su umreženi uređaji koji sadrže jedan ili više pogona za pohranu podataka. BAS uklanja odgovornost posluživanja datoteka sa središnjeg poslužitelja. Obično pružaju pristup datotekama koristeći peer-to-peer protokole za dijeljenje datoteka kao što su Libp2p i IPFS.

Potencijalne prednosti BAS-a, u usporedbi s NAS-om koji također služi datotekama i podacima, uključuju brži pristup podacima, lakšu administraciju, jednostavnu konfiguraciju, otvorenost, modularnost, otporne sigurnosne kopije na grupi uređaja i monetizirani ekosustav za kreatore.

Kada su davatelji usluga u oblaku prvi put ponudili besplatnu pohranu fotografija, besplatne sigurnosne kopije, besplatnu zaštitu podataka, zvučalo je predobro da bi bilo istinito, ali bilo je istinito.

NAS je bio privatna lokalna alternativa, koji uz malo više angažmana I znanja se mogao konfigurirati za pristup izvana putem (dinamickog DNSa ili Statičke IP adrese) te nije mogao pružiti korisnicima raznoliki skup aplikacija, udaljene sigurnosne kopije, jednostavno dijeljenje datoteka i suradnju u stvarnom vremenu ili unovčavanje sadržaja…

Što ako kombiniramo dobro i od NAS-a i od oblaka, a loše ostavimo iza sebe?

Blockchain-attached Storage i evolucija NAS-a, pruža iskustvo poput oblaka bez ikakvih naknada za pretplatu. Omogućuje vam da čuvate svoje podatke na sigurnom bez skrivenih troškova.

BAS: Blockchain Attached Storage – prednosti

– Vi posjedujete svoje podatke

– podaci su sigurnosno kopirani na drugim kutijama u vašem području; nema potrebe za drugim uređajem ili rješenjem u oblaku

– lako proširiti pohranu kad god zatreba

– potpuni dApp poslužitelj, a ne samo skladište

– unovčeni ekosustav za kreatore (aplikacija i sadržaj)

– energetski učinkovit

– automatsko uklanjanje dupliciranja datoteka

– neka riješenja Vam omogućuju zaradite novac

– univerzalno dostupni podaci (bez potrebe za domenom, statičkim IP-om ili dinamičkim DNS-om)

– plug-and-play dizajn: nije potrebno posebno znanje o postavljanju

– sav hardver i softver je otvorenog koda

Za više informacija u različitim solucijama Blockchain storage-a vidjeti na linkovima:

ScPrime, Filecoin, Storj, Function Land 

Bez obzira kakvu vrstu medija za pohranu podataka koristili uvijek radite backup.

U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Nebitno da li ste izgubili podatke s računala, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka i ostalih medija za pohranu podataka, spašavamo podatke sa svih vrsta medija. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke s raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka.

Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.