Hard Diskovi velikih kapaciteta

InfoLAB, 06.09.2014. – budući da danas već imamo SSD diskove kapaciteta 4TB (istina cijena je astronomska), proizvođači klasičnih HDDa su ove godine na tržište izbacili prve komercijalne modele kapaciteta ogromnih 6TB. Oba velika tabora imaju u najavi i diskove kapaciteta 8 i 10TB. Kako smjestiti 6TB podataka u 3,5″ hard disk, debljine 1″? Teško. Sa dosadašnjom tehnologijom to nije išlo, tražila su se tehnološka, napredna rješenja. Danas moguća gustoća zapisa po jednoj ploči diska je cca 1TB, i kako 6 ploča smjestiti u 1″ visine? Pregusto…
Krajem prošle godine grupacija WD/HGST je najavila prve diskove hermetički zatvorene i punjene helijem. Tad bi se smanjio otpor, smanjile sile koje djeluju u hard disku, samim tim i omogućilo gušće postavljanje ploča i čitanje sa “nježnijim” aktuatorima. Ova tehnologija je predstavljena kao veliki pomak u tehnologiji klasičinh hard diskova, i očekivalo se da će svi proizvođači krenuti tim stopama i ponuditi diskove na sličnoj tehnologiji:
Kako to izgleda?

helium hard disk spašavanje podataka
helium hard disk spašavanje podataka

Ima logike, diskovi ove tehnologije su već u prodaji i najvljeni su još veći kapaciteti.

No Seagate se odlučio za drugačiji pristup, takozvani HAMR recording, gustoća se postiže laserskim fokusiranim predgrijavanjem medija i postizanjem bitno veće gustoće zapisa:

hamr hard disk spašavanje podataka
hamr hard disk spašavanje podataka

I ti su diskovi već na tržištu, najavljeni su kapaciteti već do 12TB. Sa stanovišta spašavanja podataka, u slučaju oštećenja diska, ovo su dosta kompleksni i zahtjevni zadaci, no kao i do sad u proteklih 21 godinu rada smo uvijek usvajali i razvijali najnovije tehnologije tako da na nas uvijek možete računati i kod najzahtjevnijih slučajeva, ukoliko je potrebno spašavanje podataka.

Pa čak i kod SMR sustava zapisa koji ima preklapanje podatkovnih trackova.

smr hard disk spašavanje podataka
smr hard disk spašavanje podataka