HDD 30TB ili veći?

infoLAB 08.01.2022. – HDD 30TB ili veći? Moguće je. Toshiba je objavila da je u suradnji sa Showa Denko K.K. (SDK – najveći svjetski neovisni proizvođač ploča) i TDK (glave za čitanje/pisanje opremljene dvostrukim slojem za ubrizgavanje) razvila tehnologiju MAS-MAMR (mikrovalno magnetsko snimanje uz pomoć mikrovalova)

Na kraju će ova tehnologija omogućiti Toshibi, jednom od ključnih kupaca SDK-a, da napravi HDD s kapacitetom od preko 30TB.

  • ŠTO JE MAS-MAMR?

MAS-MAMR je u biti superskup MAMR tehnologije, koja mijenja magnetsku koercitivnost medija tvrdog diska pomoću mikrovalova. S MAS-MAMR, koercitivnost se još značajnije mijenja, omogućujući još uže kolosijeke i time povećanu gustoću površine. Tri tvrtke nisu otkrile stvarnu gustoću područja, ali ukazuju da će MAS-MAMR omogućiti Toshibi da napravi HDD s preko 30TB kapaciteta. Također nisu rekli koliko će ploča imati ovi diskovi.

  • IZAZOVI

Promjena ploča i glava za čitanje/pisanje velika je stvar za proizvođače HDD-a. Obično tvrtke radije mijenjaju jednu ključnu komponentu svojih pogona, ali s magnetskim snimanjem uz pomoć topline (HAMR), Seagate je morao značajno promijeniti arhitekturu svojih tvrdih diskova. Očigledno, Toshiba će imati slične izazove s MAS-MAMR-om. U međuvremenu, dobra vijest je da se čini da tehnologija raste, pa će se koristiti u godinama koje dolaze.

  • DRUGE TEHNOLOGIJE

Okomito magnetsko snimanje (PMR) ponestaje pa proizvođači moraju koristiti različite tehnologije magnetskog snimanja uz pomoć energije (EAMR) kako bi osjetno povećali kapacitete svojih tvrdih diskova. Seagate je prvi izašao s HAMR-om, ali trenutno su takvi HDD-ovi dostupni samo odabranim kupcima. Nasuprot tome, Western Digital (točnije njegov odjel HGST) u početku se kladio na MAMR, ali je onda prošle godine odlučio koristiti energetski potpomognuti PMR (ePMR) za komercijalne tvrde diskove.

Nedavno je Western Digital implicirao da je ePMR dovoljno dobra tehnologija za povećanje kapaciteta HDD-a u godinama koje dolaze, prije nego što HAMR preuzme vlast, zbog čega se zapitamo o sudbini MAMR-a. Iako još uvijek nemamo pojma o MAMR planovima Western Digitala, čini se da Toshiba, Showa Denko i TDK vjeruju da MAMR i MAS-MAMR tehnologije imaju snažan potencijal za rast kapaciteta.

  • KADA MOŽEMO OČEKIVATI DISKOVE

Toshiba je već započela isporuku 18TB tvrdih diskova baziranih na MAMR-u za enterprise-grade NAS applications. MAS-MAMR ploče i glave koristit će se za svoje MAMR pogone druge generacije. Nažalost, Toshiba ne kaže kada će se takvi pogoni pojaviti na tržištu.

  • ZAKLJUČAK

Bez obzira što su sporiji od raznih SSD diskova i što se koriste već mnogo godina, zbog potrebe za sve većim kapacitetom klasični hard diskovi se i dalje razvijaju.

  • NAPOMENA

Bez obzira kakvu vrstu medija za pohranu podataka koristili uvijek radite backup.

U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Nebitno da li ste izgubili podatke s računala, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka i ostalih medija za pohranu podataka, spašavamo podatke sa svih vrsta medija. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke s raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka.

Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.