Požar, izgoreni hard disk

InfoLAB, 7.3.2015. – primili smo poziv od korisnika za intervenciju hitnog spašavanja podataka sa izgorenog hard diska. Dobro, često nam se dešava da hard disk izgori usljed prenapona i slično. No, klijent nam pojašnjava da je to hard disk izgorio u požaru, da je gašen pjenom, da je sav crni, izgoreni. Nismo baš optimisti, no svejedno klijent inzistira jer se radi o vrlo važnim podacima. Dogovoreno, čekamo hard disk.
Uskoro, dolazi…

dijagnostika izgorenog hard diska
dijagnostika izgorenog hard diska

…imamo što vidjeti…katastrofa, zbilja nije obećavajauće, gotovo beznandna situacija. Korisnik traži urgentnu dijagnostiku, te je slučaj tim zahtjevniji, podatke je potrebno spasiti u što kraćem roku.

izgorena upravljačka pločica
izgorena upravljačka pločica

…ne baš optimistični, krećemo u operaciju, pripremamo opremu, i idemo vidjeti što možemo napraviti. Upravljačka pločica je naravno uništena, što će nas dočekati unutra ne smijemo niti pomisliti. Ideja je da, ovisno o stanju ploča nakon temeljitog čišćenja, napravimo intelignentnu migraciju ploča u donorski disk gdje bi ih uz reprorgramiranu upravljačku pločicu uspjeli iščitaiti.

izloženost visokim temperaturama je učinila svoje...
izloženost visokim temperaturama je učinila svoje…

…otvaranjem kućišta diska, situacija ipak ne izgleda tako loše, kućitše je u velikoj mjeri zaštitilo ploču diska. Nakon posebnog postupka čišćenja ploču uspješno migriramo u donorski disk i sa reprogramiranom upravljačkom pločom pokušavamo pristupiti MRT specijalnom opremom. Nakon što smo napravili sve potrebne kalibracije, forsiranim čitanjem po pojedinčanim glavama, uspijevamo iščitavati sve površine diska. 320 milijuna sektora! Nevjerojatno!

i kad izgleda nemoguće, treba pokušati...
i kad izgleda nemoguće, treba pokušati…

…uspješno spašeno preko 98% podataka, korisnik presretan, a mi zadovoljni još jednim uspješno obavljenim projektom spašavanja podataka. Ovim smo dokazali da je moguć povrat podataka i kad to izgleda nemoguće…