Spašavanje podataka HDD vs SSD

InfoLAB, 26.09.2016. –Prije nego prijeđemo na glavnu razliku, tj spašavanje podataka HDD vs SSD, sagledajmo prvo koje su bitne karakteristike ovih diskova, te njihove prednosti i mane. Što su to HDD i SSD?

Hard disk (eng. hard disc drive) je uređaj za pohranu računalnih podataka koristeći čvrste rotirajuće diskove na koje pokretna magnetna igla upisuje podatke i čita sa njih. HDD je medij stalne pohrane, što znači da nakon isključivanja iz strujne mreže, tj. gašenja računala, podaci trajno ostaju spremljeni na disku.

Poluprovodnički disk (eng. solid state drive) je isto uređaj za trajnu pohranu podataka, ali radi na nešto drugačijem principu, principu integriranih krugova. Iako, pošto je medij trajne pohrane podataka, ga se često nazuiva diskom, SSD zapravo nema niti disk niti mehaničke, tj pokretne dijelove.

Spašavanje podataka HDD vs SSD
Spašavanje podataka HDD vs SSD

U suštini, oba uređaja rade jedno te isti posao, a to je da su bazna memorija za pokretanje i rad računala, pokretanje operativnog sustava, instaliranju i pokretanju raznih programa, te čuvaju sve podatke zapisane na tom računalu. Pitanje je samo postoje li situacije u kojima jedan daje bolje performanse, veću sigurnost podataka te koje su im najbolje glavne upotrebe.

Brzina je zapravo velika prednost SSD-a, jer radi na bitno drugačijim principima od HDD-a. SSD u suštini ima manju rzaliku u vremenu između davanja komandi i zvršavanja istih te vraćanja rezultata korisniku. Ako je instant pokretanja programa i reakcija na računalo ono što je bitno za vaš rad, SSD je ono što vam treba.

Druga velika prednost je tiši rad, pošto nema nikakvih mehaničkih dijelova, SSD je zapravo tihi uređaj, dok je HDD bučniji zbog svojih pokretnih dijelova.

Cijena je jedna od većih razlika, koja je prosječnom korisniku računala i najbitnija, i tu za sada na veliko pobjeđuje HDD. Kako neki kažu, rađen je na staroj tehnologiji, te je i sama izrada jeftinija,pa tako i disk također. Dok je SSD, sa novim tehnološkim pristupom trajnoj pohrani podataka nešto skuplji (čitaj 5-10 puta, ovisno o mmorijskom kapacitetu).

Kako je igla za čitanje i pisanje kod HDD-a tik uz diskove, isti nisu baš otporni na fizička oštećenja i udarce, pogotovo prilikom rada. Opet napominjemo, SSD nema pokretnih dijelova, tako da je izdržljiviji i pouzdaniji kad su fizička oštećenja u pitanju.

SSD omogućava pisanje i čitanje podataka u gotovo realnom vremenu, ali opće je poznato da u osjetljivi na električna, elektromagnetna i solarna zračenje i pražnjenja. Ukoliko se dogodi bilo kakav elekrtični impuls koji nije standardan ili je veći od 5V pozitivnog, ili pak još gore negativnog naboja, vaš SSD disk je mrtav i podaci su izgubljeni. Još valja napomenuti da se u flash ćeliju podatak može zapisati goraničeni broj puta također. Veliki problem kod SSD-a predstavlja kvaliteta čipova i el. Sklopova, te stoga SSD ima veći postotak kvarova nego HDD. Standardni HDDD ako dobije isti ili sličan impuls je također mrtav i prestaje s radom. Međutim podaci na njima su sačuvani uz vjerojatnost od čak 90%.

 

Iako temperatura, osim u slučaju požara nije od velikog značaja, valja napomenuti da SSD može tolerirati puno više temperature, dok je kod HDD-a temperatura vec od 35 celzija zaslužna za skraćivanje vijeka, a temperatura preko 55 celzija i prestanak rada diska.

I naposljetku, dolazimo do jedne od glavnih razlika, a to je kapacitet istih. Iako već imamo HDD-ove koji broje memoriju u terabajtima, njegov “nasljednik” SSD malčiće zaostaje sa kapacitetom, ali zato se kako smo već rekli, sa svakim gigabajtom memorije i cijena papreno povećava.

Da ponovimo: 

SSD – glavne prednosti:

 • velika brzina čitanja i pisanja (200-450 MB/s)
 • otporni su na udarce
 • mala potrošnja struje (pogodno za laptopove)
 • male dimenzije

SSD – glavne mane:

 • teški kvarovi (mala mogućnost spašavanja podataka, radi nepouzdanosti)
 • skupi su (120 GB je oko 100€)
 • kratkotrajnost zapisa (realno oko 7 godina)
Spašavanje podataka SSD vs HDD
Spašavanje podataka SSD vs HDD

HDD – glavne prednosti:

 • veliki kapaciteti (trenutno od 500 GB do 2 i više TB)
 • niska cijena (500 GB oko 50€, 1 TB oko 75€)
 • solidna brzina (oko 80-110 MB/s)
 • dug vijek zapisa (preko 10 godina)

HDD – glavne mane:

 • potencijalni kvarovi ( loši sektori, glave)
 • osjetljivi na udarce
 • troše podosta struje

 

 

Uglavnom, ako tražite riješenje za backup podataka, odaberite HDD, jer je pouzdaniji, a ako otkaže sa radom, spašavanje podataka je značajno skuplje za SSD (ako se podaci uopće uspiju spasiti) nego na HDD, gde se može napraviti i zamijena kompletne mehanike.