SSD diskovi: Sigurnost podataka

InfoLAB, 21.11.2017. – SSD diskovi: Sigurnost podataka je često zanemarena tema pri korištenju SSDa. Uvijek vidimo prednosti i brzinu SSD diskova, koja je neusporediva sa klasičnim mehaničkim diskovima. No, na neke stvari treba pripaziti.

 

Današnji SSD diskovi se sastoje od 2 do 64 flash memorijska chipa, koji uz korištenje posebnog kontrolera sa pripadajućim algoritmom su adresirani prema korisniku. Uz optimalno adresiranje, kontroler vodi računa i o ravnomjernom spremanju podataka u pojedine lokacije chipova (da bi sve bile jednakomjerno korištene), tzv. “wear leveling”. Zašto je to bitno? Jednostavno, memorijski chipvo imaju konačan broj upisivanja u svom životnom vijeku, veliki broj ,ali konačan. Na ovaj način produžujemo vijek i trajnost SSD diska.

Danas postoje SSD diskovi svih sučelja kapaciteta od 8GB do 4096GB. Imamo preko 100 proizvodjača SSD diskova,a neki od najpoznatijih su Samsung, SanDisk, Western Digital, Toshiba
Iako su SSD diskovi otporni na udarce, padove i slično, ipak u odnosu na broj prodanih primjeraka više se kvare u odnosu na klasične mehaničke hard diskove. Kako je to moguće?
Radi se o dosta kompleksnim uređajima, vrlo visokog stupnja integracije, i različite kakvoće komponenti. Često je cijena najbitniji faktor, što se u konačnici ne pokaže kao trajno rješenje. Takodjer neki manji proizvodjači nemaju razvojne kapacitete i često smo na tržištu vidjeli potpune poluproizvode.

HDD vs SSD
HDD i SSD spašavanje podataka

Sve ovo su stvari koje su jako bitne sa stanovišta sigurnosti podataka. Nekoliko je osnovnih prijedloga:
– odabrati kvalitetne premium bradove
– ako je proizvodjač ponudio novu verziju firmware-a istu implementirati (pažljivo)
– učvrstiti SSD disk, nebrojeno puta smo vidjeli diskove koji samo “vise” na kablovima
– i najbitnije: REDOVITO RADITI SIGURNOSNE KOPIJE
Podatke spašavamo sa SSD diskova već preko 10 godina, i imamo najsuvremeniju danas dostupnu tehnologiju koja uz naše iskustvo jamči najbolje moguće rezultate spašavanja podataka (data recovery).
Proces povrata podataka sa pokvarenih SSD diskova nije jednostavan i zahtjeva veliko iskustvo i specifičnu opremu za čitanje i kontrolu memorijskih čipova.
Ukoliko vam se pokvari SSD, kontaktirajte nas bez obaveze, nemojte se igrati “kirurga – amatera”, jer ocdje se lako napravi korak bez povratka. Obratite nam se s povjerenjem.

HDD vs SSD