Statistika pouzdanosti hard diskova(HDD)

infoLAB, 11.5.2018. – Statistika kvarova i pouzdanosti hard diskova(HDD) koju godinama prati jedan od većih podatkovnih centara Backblaze https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-stats-for-q1-2018/ (trenutno imaju preko 110 000 diskova u uporabi) pokazuje nam da se još uvijek klasični HDD diskovi smatraju najpouzdanijim medijem za spremanje podataka.

 

Kvarovi i pouzdanost hard diskova

 

S obzirom na razvoj SSD diskova još uvijek su HDD diskovi bez obzira što su mehanički pritom i sporiji svejedno pouzdaniji i sigurniji.

Kvarovi diskova su s vremenom svedeni na minimum (manje od 2%), no postoji ipak razlika između proizvođača. Sukladno navedenoj statistici a i po našim vlastitim iskustvima u spašavanju podataka, trenutno je Seagate koji s obzirom na prodani broj diskova ima najlošiju statistiku. https://www.bug.hr/diskovi/backblaze-najnepouzdaniji-su-seagateovi-diskovi-2744

Kvarovi i pouzdanost hard diskova
Statistika hard diskova

 

 

Pouzdanost hard diskova

 

Kako uvijek navodimo svi mediji se mogu pokvariti i nema 100% pouzdanog uređaja. Uvijek je najbitnije imati sigurnosnu kopiju podataka.

No ako se gubitak podataka ipak dogodi, infoLAB se već 25 godina uspješno bavi profesionalnim povratom podataka sa svih vrsta medija.