HDD ili SSD

HDD SSD background

infoLAB 14.11.2020.– HDD ili SSD koji disk odabrati? Zajedničko im je jedino što su oboje mediji za pohranu podataka, ali što odabrati što je bolje, brže i pouzdanije. Pokušat ćemo Vam podijeliti naša iskustva. U današnje vrijeme sve više je SSD diskova na tržištu i sve su zastupljeniji te istovremeno i jeftiniji. Cijenom još uvijek ne mogu komparirati HDD-u ali sve ima svoje prednosti i mane.

SSD (Solid state drive)

Njegove prednosti su brzina čitanja i pisanja koje se već znatno veće i na klasičnom SATA sučelju koja koriste i klasični HDD diskovi, do mnogo većih brzina putem M.2 sučelja. I nisu podložni fizčkim podražajima, pad i slično.

Mane su mu manji kapacitet pohrane te nepouzdanost koja je izražajna kod jeftinijh modela, ima i pouzdanih SSD diskova ali su mnogo skuplji

HDD (Hard disk drive)

Bez obzira što su sporiji i što se koriste već mnogo godina, klasični hard diskovi se i dalje razvijaju te su jako pouzdani, prednost im je veliki kapacitet za pohranu podataka

InfoLAB iskustva i preporuke su koristiti ukoliko je moguće SSD za instalaciju operativnog sustava i aplikacije a HDD koristiti za pohranu podataka. Ukoliko nemate mogućnosti oba diska spojiti na računalo ili laptop, predlažemo uz SSD koristiti vanjski HDD za pohranu i backup podataka. Koristiti uvijek diskove od renomiranih proizvođača (Toshiba, Samsung…)

Ukoliko trebate savjet ili ste izgubili podatke pa trebate povrat podataka, slobodno nas kontaktirajte.

Već 25 godina uspješno spašavamo podatke sa raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju.