Izbrisani podaci?

Izbrisani podaci
Izgubljeni podaci

infoLAB, 09.12.2019 – Izbrisani podaci? Dešava se, par krivih klikova, malo umora, krivo pročitani opis… i Vaš trud i rad nestanu u trenutku. Nebitno da li koristite notebook, računalo, server, NAS, tablet, telefon, gubitak podataka se zbilja lako može dogoditi. I na prvi pogled izgleda katastrofa. Što ako su to bile neke fotografije koje ne možete ponoviti, ili snimci održane utakmice, ili vaši knjigovodstveni podaci?

Najbitniji savjeti

– Ne stvarajte paniku. Iako se možda čini sve izgubljenim spašavanje podataka je u većini slučajeva moguće. Vrijeme ne možemo vratiti unatrag živciranje neće pomoći idemo dalje.
– Ne korisiti uredjaj na kojem ste pobrisali podatke! Svakim daljim korištenjem računalo/notebook/telefon/NAS prostor na kojem su bili vaši podaci smatra slobodnim i koristi za upisivanje privremenih i trajnih zapisa koje operacijski sustav nalaže. Ovo se posebno odnosi na uredjaje sa FLASH memorijom (SSD, telefoni, tableti).
– Ne instalirajte programe za “spašavanje podataka”. Takvi programi mogu pomoći, no ako se koriste na ispravan način, stručno i pažljivo. Ukoliko ih krivo instalirate i pokrenete postupak “spašvanja”, velika je vjerojatnost da ćete dobiti nečitljive podatke, i trajno umanjiti šanse za profesionalno spašavanje podataka. Imali smo stotine slučajeva gdje su pokušaji “čarobnog” spašavanja podataka bitno otežali ili čak onemogućili cijeli profesionalni postupak. Pogledajte kako to najčešće izgleda iz opisa jednog od svjetskih leadera u ovoj branši (ONTRACK).
– Ne angažirajte “susjedsku” podršku.  Nesporno je da će Vam željeti pomoći, pokušati napraviti najviše što mogu i znaju, no bez specifične opreme i iskustva često se napravi korak bez povratka. Zamislite da trebate operirati oči, da li biste išli kod susjeda u garažu na operaciju, ma koliko Vam drag bio. Ne postoje “kirurzi – hobisti”.
– Procjenite novonastalu situaciju – imate tri opcije:
a:) ako Vam podaci nisu bitni ili imate kopiju istih, krenite dalje
b:) ne morate odmah krenuti sa spašavanjem podataka. Ako niste sigurni, ili Vam financije ne dozvoljavaju, izvadite medij (hard disk, SSD, karticu ili USB) iz računala. Spremite ga sa strane i dajete si vremena za konanu odluku. Spašavanje podataka uvijek možete pokrenuti (bitno je dalje ne koristiti medij)
c:) kontaktirajte infoLAB, i naši iskusni stručnjaci će spasiti podatke po najpovoljnijim cijenama uz najsuvremeniju opremu. Garancija kvalitete sukladno normi ISO9001:2015

Computer problems – Call infoLAB!