Flash memorije – savjeti za sigurnije korištenje

infoLAB, 09.11.2019 – Flash memorije – savjeti za sigurnije korištenje. Svuda su oko nas: USB stickovi, MicroSD kartice, SD memo kartice, flash diskovi itd. Zajedninčko svim ovim uređajima je da podatke spremaju unutar memorijskih chipova. Jednostavni su za korištenje, brzi i praktični. Budući da na iste spremate svoje podatke treba obratiti pozornost kako ih bolje i sigurnije koristiti, a to Vas ništa ne košta.

Flash memorije – savjeti za sigurnije korištenje

Ne kupujte USB stickove, kartice ili flash diskove nepoznatih proizvodjača. Predlažemo da kupite uređaj nekog proizvodjača koji ima vlastiti razvoj: SanDisk, Kingston, Sony, Toshiba itd… Ne znači da se ovi neće pokvariti, ali šanse su ipak znatno manje.
Ne kupujte flash medije na internetu iz nepoznatih izvora. Ako Vam ponuda zvuči predobro, vjerujte svojoj prosudbi, nema besplatnog ručka nigdje na svijetu. A čak ako i nije prijevara često veliki proizvodjači prodaju cijele serije neispravnih modela, koji se onda pojave na tržištu “rebrendirani” i slično…
Čuvajte račune i jamstvene listove. Kvalitetni flash mediji ponekad imaju 5 godina jamstva ili čak trajno LifeTIME jamstvo.

 

Spašavanje podataka sa USB stickova

– Ne defragmentirajte flash memorije. Defragmentacija nema nikakvog smisla kod flash medija.
Flash memorije ne traju vječno. Danas ovi uredjaji zbilja nisu skupi i zamjenite ih bar svake 2 godine. Profesionalni snimatelji koji svakodnevno koriste desetke kartica to rade svakih 90 dana. Snimate neke stvari koje ne možete ponoviti i kartice su prejeftine da bi ugrozili svoj posao.
Provjerite sigurnosni backup. Ne prepisujte USB stickove ili kartice dok dobro niste provjerili da li je kopija koju ste napravili točna i poptuna!
Kupite odgovarajuće kartice. Profesionalne kamere (pogotovo 4K, ultra HD i slično), točno imaju naznačeno koja je točno odgovarajuća minimalna brzina kartica. Takvu i kupite, ili možda za 1 stepenicu višu. Ali ne uzimajte tri puta bržu karticu ako Vam to nije potrebno. Kako radi velike razlike u cijeni, tako i pouzdanosti, što su kartice brže, veća je i vjerojatnost pogreške i kvara.

Najbitniji savjet

Ne vjerujte Flash memorijama, vjerujte sebi. I najkvalitetniji uredjaj se može pokvariti (i Mercedes se može pokvariti), s toga stvorite sustav da redovito backupirate sve što imate  na ovim uredjajima. Sigurnosni backup je jedina opcija. Ako ste mali korisnik, USB stick ili svoju karticu iz telefona backupirajte na računalo koje koristite (dva uredjaja se uglavnom istovremeno ne bi trebala pokvariti). Ako ste primjerice profesionalni snimatelj, na tržištu ima fantastičnih “video wallet” uredjaja, koji Vam omogućavaju da izuzetno brzo “u hodu” napravit e-kopiju sadržaaja kartica na koje snimate.
Spašavanje podataka sa pokvarenih flash memorija može biti vrlo zahtjevno. InfoLAB već preko 20 godina uspješno spašava podatke sa svih vrsta flash medija. Imamo najsuvremeniju opremu i tim stučnih inženjera. Obratite nam se s povjerenjem. Jedini ISO9001:2015 cerificirani laboratorij u regiji.

Nadamo se da ste ovdje pročitali nešto korisno. Ovdje ste jer vjerojatno trebate pomoć oko spašavanja podataka ili slično, naše stranice nisu nešto što se čita iz zabave i sporta. Ne pišemo teme samo da popunimo BLOG  (tipa: najbolji antivirus, što je ssd?, što je RAID?, što je backup?…). Ove informacije možete pronaći na Wikipediji, a mi ćemo se potruditi da uvijek imamo neki tekst sa praktičnim savjetima.

Computer problems – Call infoLAB!

 

Micro SD spašavanje podataka

Spider adapter za spašavanje podataka sa FLASH medija