Koliko se kvare hard diskovi?

Spašavanje podataka sa hard diskainfoLAB, 2.9.2019 – Koliko se kvare hard diskovi? Ili bolje da pitamo, kvar hard diska, koliko često, u kom postotku? Posljednjih godina kapacitet hard diskova se višestruko povećao. Imamo već 24TB diskove, a fizički format diskova je ostao identičan (2.5″ i 3.5″). Dakako sve to utječe na smanjenje tolerancije i za očekvati je nešto veći broj kvarova.
Iskreno, ove “male kutijice” su jako pouzdane, podaci kojima barataju svjetske statistike su negdje od 0.5% do 3.5% ovisno o modelu i proizvodjaču. Naravno, tu mislimo isključivo na kvarove koji nastaju uz normalno korištenje hard diska. Znači bez padova, strujnih udara, prenošenja itd…
U tu svrhu jako rado citiramo statistike jednog od vodećih cloud providera BACKBLAZE Radi se o tvrtci koja u uporabi ima desetke tisuća hard diskova, i svi rade u sličnim uvjetima. Već godinama prezentiraju statistike po pojedinim modelima i proizvodjačima.
Dolje je tablica za drugi kvartal 2019. godine.

Izvor: backblaze.com

Gledajući ovu tablicu, jednsotavno vidimo da TOSHIBA modeli najmanje kvare. Od preko 1300 diskova u uporabi niti jedan. Zbilja, hvale vrijedan podatak. Ako dalje pogledate, neki drugi proizvodajči imaju postotak kvarova i do 2.85% sa diskovima manje gustoće, što ipak čini neku razliku.
CIjeli tekst i statistiku u posljednjih 6 godina možete pogledati u originalnom TEKSTu.
Iako se radi o uistinu niskim postotcima, ako imate prilike kupiti za slične novce disk koji je statistički pouzadniji, napravite to.
Kvar hard diska? Najsigurniji način da uspješno spasimo podatke sa istog, je da slijedite sljedeće UPUTE.
Computer problems? – Call infoLAB!