Kripto virusi, digitalna pošast

infolab 28.02.2023. Kripto virusi, digitalna pošast modernog doba. Svakim danom razvija se sve više i više varijanti, sa naprednom enkripcijom podataka te sve naprednijim metodama zaraze. Što smatramo kripto virusom, kako izgleda napad, te koja je najbolja mjera zaštite protiv istih?

Što je kripto virus? (ransomware)

Kripto virusi su jedna od najopasnijih varijanti virusa, čija osnovna namjena je na zaraženom računalu (laptopu, serveru, storage-u itd) zaključavanje (enkripcija) korisničkih podataka. Nakon što virus zaključa podatke onda Vas zatraže otkupnicu za iste. Sam iznos otkupnine često bude i više od nekoliko desetaka tisuća eura, najčešće traženo da se plati u nekoj od ponuđenih crypto valuta.

Kako izgleda napad?

Česti način zaraze su privitci u elektroničkoj pošti;

  • primjer – dobivate mail od Vama poznatog pošiljatelja sa privitkom ponuda, ne gledajući putanju dokumenta kada mišem pređemo preko privitka. Pokušamo otvoriti privitak i ništa se ne dogodi ili računalo javi da je privitak oštećen i ne može ga otvoriti. Ne sluteći da ste klikom na privitak dozvolili pristup Vašem računalu, onda počinje u pozadini gašenje antivirusnog programa i pokretanje zaključavanja dokumenata.

Uvijek prije pokušaja otvaranja privitka provjeriti putanju kuda vodi link na privitku.

U zadnje vrijeme razvile su se i puno naprednije metode napada  npr. putem otvorenih portova za udaljeni pristup računalu, razno raznih sigurnosnih rupa na firmware-ima NAS uređaja itd..

Kako se zaštititi?

U svakom slučaju ne preporučamo plaćanje tražene otkupnine. Nažalost često se desi da i nakon plaćanja otkupnine korisnik ne dobije ključ potreban za „otključavanje“ svojih podataka ili dobije ključ za djelomično „otključavanje“ podataka pa nakon toga traže još novca te nakon zaprimanja uplate više se ne jave.

Kao najbolju mjeru zaštite protiv ovakvog napada, preporuča se redovno spremanje podataka (backup) na neki od „offline“ medija.

Ukoliko ste i sami postali nesretna žrtva ovakvog tipa virusa, a imate bitne podatke obratite nam se. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke s raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.