Microsoft ne želi HDD kao boot disk u računalima

hard disk

infoLAB, 09.07.2022 – Microsoft ne želi HDD kao boot disk u računalima i laptopima. Nedavni sažetak analitičke tvrtke za pohranu podataka Trendfocus izvještava da su OEM-ovi otkrili da ih Microsoft tjera da odbace HDD-ove kao primarni uređaj za pohranu u unaprijed ugrađenim Windows 11 računalima i umjesto toga koriste SSD-ove, s trenutnim rokovima za prijelaz postavljenim za 2023.

Zanimljivo je da ove radnje Microsofta dolaze bez ikakvih čvrstih SSD zahtjeva navedenih za računala sa sustavom Windows 11, a OEM-ovi su pomaknuli rokove. Tvrtka Tom’s Hardware se obratila Microsoftu za komentar o tom pitanju, ali Microsoft kaže da “trenutačno nema što podijeliti o ovoj temi”.

Minimalni sistemski zahtjevi za Microsoft Windows 11


Microsoftov najnoviji popis hardverskih zahtjeva zahtijeva ’64 GB ili veći uređaj za pohranu’ za Windows 11, tako da SSD nije minimalni zahtjev za standardnu ​​instalaciju. Međutim, Microsoft propisuje da dvije značajke, DirectStorage i Windows podsustav za Android, zahtijevaju SSD, ali ne morate koristiti te značajke. Nije jasno planira li Microsoft promijeniti minimalne specifikacije za računala sa sustavom Windows 11 nakon prijelaza 2023. na SSD-ove za unaprijed izgrađene sustave.

Potez da se proizvođači originalne opreme prisile da usvoje SSD-ove umjesto HDD-ova za boot disk ima dosta smisla sa stajališta performansi — SSD-ovi su mnogostruko brži za operativne sustave od tvrdih diskova, čime se pruža brže korisničko iskustvo s boljim odzivom. Mnoga prijenosna i stolna računala već se isporučuju sa SSD-om, a neki koriste sekundarni tvrdi disk za pohranu podataka. Međutim, neki jeftiniji modeli, osobito na tržištima u razvoju/nastajanju, još uvijek koriste tvrdi disk kao boot disk.

Kao i uvijek, problem s prebacivanjem svih sustava na SSD-ove svodi se na trošak: potpredsjednik Trendfocusa John Chen kaže da zamjena HDD-a od 1TB zahtijeva prelazak na jeftini SSD od 256 GB, što proizvođači originalne opreme ne smatraju dovoljnim kapacitetom za većinu korisnika. Suprotno tome, prelazak na SSD od 512 GB ‘probio bi proračun’ za strojeve niže klase sa strogim ograničenjem cijene.

“Prvotni datum uvođenja trebao je biti ove godine, ali je pomaknut za neko vrijeme sljedeće godine (druga polovica, vjerujem, ali nije jasan točan datum)”, rekao je Chen za Tom’s Hardver. “Proizvođači originalne opreme pokušavaju pregovarati o određenoj razini push out-a (tranzicija tržišta u nastajanju 2024. ili tranzicija stolnih računala 2024.), ali stvari se još uvijek mijenjaju.”

Većina računala na razvijenim tržištima već je prešla na SSD boot diskove, ali postoje iznimke. Chen napominje da je moguće da bi Microsoft mogao napraviti neke iznimke, ali tvrtka predviđa da će stolna računala s dva diska i prijenosna računala za igre s SSD-om i HDD-om biti jedina računala za masovno tržište s HDD.

U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Nebitno da li ste izgubili podatke s računala, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka i ostalih medija za pohranu podataka, spašavamo podatke sa svih vrsta medija. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke s raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka.

Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.