Kako prepoznati da je disk pokvaren?

infolab 29.08.2022. – Današnji tvrdi diskovi imaju očekivani radni vijek od 3-5 godina, u skladu s njihovim jamstvima — ali mnogi HDD-ovi rade pouzdano mnogo dulje, pokušat ćemo Vam objasniti kako prepoznati da je disk pokvaren ili da će se uskoro pokvariti. Nažalost, nijedan HDD ne traje vječno; tvrdi diskovi imaju mehaničke komponente koje se s vremenom troše.

Preporučujemo da sve neuobičajene probleme shvatite ozbiljno, jer mogu dovesti do gubitka podataka. Iako su ovo najčešći znakovi oštećenog HDD-a, scenariji kvara uvelike se razlikuju. . Ukoliko primjetite bilo kakav problem sa diskom važno je ugasiti i odspojiti disk sa uređaja te ukoliko su bitni podaci dostaviti disk na spašavanje podataka.

Uobičajeni znakovi pokvarenog tvrdog diska :

1. Disk proizvodi neobične zvukove. – moderni tvrdi diskovi dizajnirani su za gotovo nečujan rad. Zvukovi mogu ukazivati ​​na kvar mehaničkih komponenti.

2. Računalo ne prepoznaje tvrdi disk – najčešće je problem do diska, a u vrlo malo slučajeva može biti problem do napajanja ili matične ploče.

3. Vaš operativni sustav se neće pokrenuti – najčešće prilikom windows update-a sustav prepozna da disk ima “bad sectore” te ne želi završiti update te se ključne datoteke oštete.  

4. Pokušaj otvaranja datoteka rezultira pogreškama “datoteka oštećena” ili “datoteka nije pronađena”. Tu postoje deseci scenarija ali najčešće je problem do diska.

5. Primijetili ste probleme s brzinom kada pokušavate pristupiti datotekama.

Do nekih problema s radom diska dolazi kada mehaničke komponente tvrdog diska naiđu na pogreške. Ako primijetite da su neke od vaših datoteka oštećene i da je sadržaj oštećen, da se ne otvaraju ili pokazuju pogreške kao što je CRC najsigurnije je potražiti stručnu pomoć. Čak i ako se tvrdi disk ispravno ponaša: uređaj se možda približava kvaru.

Prikaz oštećenog tvrdog diska

Ukoliko imate bitne podatke na uređaju, kod bilo kakvih znakova problema najbolje je uređaj odmah ugasiti te se obratiti tvrtci za spašavanje podataka. Ukoliko je moguće podatke pokušati pohraniti ili spasiti sa najnovijim tehnologijama za spašavanje podataka.

U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Nebitno da li ste izgubili podatke s računala, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka i ostalih medija za pohranu podataka, spašavamo podatke sa svih vrsta medija. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke s raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.