Razvoj tehologije za spašavanje podataka

InfoLAB 3. 4. 2024.– Razvojem tehnologije u svijetu pohrane podataka pojavljuju se novi izazovi u polju spašavanja podataka. Kako bi bili u korak sa tehnologijom moramo u stopu pratiti razvoj tehnologije za spašavanje podataka. Jer spašavanje podataka je„zadnja linija obrane“ od trajnog gubitka vrijednih i bitnih podataka.

Spašavanje podataka kao proces zadužen je parcijalnom ili potpunom vraćanju podataka krajnjim korisnicima, koji su iste izgubili; bilo to zbog greške medija (oštećenje diska, greška u memorijskim lokacijama u flash memoriji) ili do softverskih greški (brisanje podataka, razni virusi, kvar kontrolera koji je zadužen za RAID polje).

Posljedice gubitka podataka mogu biti razne, od gubitka dragih uspomena do nemogućnosti rada određenih sustava koji su ključni u poslovanju; što rezultira financijskim gubitcima zbog nemogućnosti rada.

Povijest:

U ranim danima spašavanja podataka, najveći problem je bio nedostatak razvijenih hardvare i software solucija, te ograničena moć računala dostupnih u to vrijeme. Opcije za povrat podataka bile su iznimno ograničene, samim time je i uspješnost samog procesa uvelike ovisila o vrsti uzroka gubitka podataka.

Sadašnjost:

Uz vlastita riješenja kroz godine, napredak tehnologije uvelike je poboljšao mogućnost spašavanja podataka. Razvitak naprednijih algoritama omogućio je više mogućnosti spašavanja prilikom kompleksnijih situacija (korupcija podataka, razna RAID polja), a sa strane hardvera pojavile su se razne solucije proizvoda koje imaju znatno veće šanse spasiti podatke s oštećenih medija; što je u ranijim danima bilo gotovo nemoguće.

Budućnost:

Razvijaju se i razne tehnologije potpomognute umjetnom inteligencijom, koja analizom kvara razvija i određuje te pokušava pronaći najbolji pristup koji će rezultirati najboljim rezultatima.

Sigurnost:

Nadalje, postoji sve više solucija za sigurniju pohranu podataka:

  • RAID solucije koje mogu „pretrpjeti“ više neispravnih diskova prije nego što otkaže
  • softverske solucije koje analiziraju stanje medija za pohranu te upozoravaju na potencijalne poteškoće prije nego što se dogode
  • najsigurnije offline backup.

Ako imate neispravan medij na kojem se nalaze Vama bitni podaci, slobodno nas kontaktirajte. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Naše višegodišnje iskustvo i moderna oprema garantiraju Vam najveće šanse da dođete do svojih podataka.