Rizici online platformi za pohranu podataka (cloud storage – oblak)

InfoLAB 1. 3. 2024. – Rizici online platformi za pohranu podataka i kako se zaštititi . Pohrana podataka na mreži postala je dio svakoga od nas, od fotografija i videozapisa do dokumenata i datoteka. No tu se pojavljuju razni rizici od sigurnosnih do rizika od gubitka podataka.

Idemo prvo iz početka; Što je Cloud Storage?

Cloud storage je online sustav za pohranu koji korisnicima omogućuje pohranu digitalne imovine, poput dokumenata, datoteka, slika, videa i bilo čega drugog na webu. Te vam omogućuje pristup imovini s bilo kojeg mjesta s pristupom platformi koju koristite, poput pametnih telefona i tableta.

NAPOMENA: Cloud ne smatramo mjestom gdje bi se podaci trebali sigurno pohraniti, nego više kao sustav za dijeljenje podataka sa drugim korisnicima, pri čemu pripaziti na sigurnost podataka.

Cloud servisi još uvijek imaju dosta mana:

  • podložni hakerskim napadima
  • korisnici ne mogu biti 100 % sigurni da nitko drugi nema pristup njihovim podacima.
  • nedostatak internetske veze (ili spora internetska veza) može onemogućiti pristup podacima.
  • problem kod samog cloud service providera može značiti da ne možete pristupiti svojim podacima; što zna biti iznimno problematično za osobe koje koriste cloud servise u poslovne svrhe.
  • ograničenja s količinom pohrane
  • ne znate gdje Vam se podaci nalaze
  • u slučaju nestanka struje ili bilo kakve elementarne nepogode možete izgubiti podatke

Najsigurnija metoda pohrane podataka (te samim time, smanjenje potencijalnog gubitka podataka) je: redundancija, kopija na više različitih medija. Ne postoji nijedan servis, nijedan uređaj koji je bezgrešan i uvijek radi bez ijednog problema.

Kako se zaštititi?

Najsigurniji podaci su oni koje imate „kod sebe“. Raditi kopiju podataka lokalno na neki dodatni medij, npr. vanjski disk. Redudancija podataka na više diskova; teško da se budu istovremeno 2 diska pokvarila pod uvjetom da se diskovi spajaju samo prilikom izrade backup-a.

Vaši podaci su sigurni tek kad imate lokalnu kopiju na nekom dodatnom mediju (vanjski tvrdi disk).

Trebate li kupiti pohranu u oblaku?

Ukoliko koristite cloud za dijeljenje podataka sa Vašim kolegama i obitelji.

Mnoge platforme zahtijevaju da platite dodatnu pohranu, tako da besplatne usluge u nastavku neće još dugo biti besplatne. Navodimo neke od poznatijih rangirani prema besplatnom prostoru za pohranu:

MEGA20 GB
 2 TB – 9.99 EUR mjesečno
Google Drive15 GB
200 GB – 3.19 EUR mjesečno
Rakuten Drive10 GB
1 TB – 7.39 EUR mjesečno
Apple iCloud Drive5 GB
2 TB – 9.99 EUR mjesečno
Microsoft OneDrive5 GB
1 TB – 7 EUR mjesečno uz office 365 personal
NordLocker3 GB
2 TB – 6.99 EUR mjesečno uz godišnju pretplatu
Dropbox2 GB
2 TB – 9.99 EUR mjesečno uz godišnju pretplatu

Za sve vaše potrebe spašavanja podataka, kontaktirajte nas danas. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera s preko 30 godina iskustva Vam je uvijek na raspolaganju.