Siguran BACKUP podataka

infoLAB, 19.1.2018. – ali uistinu SIGURAN backup podataka. Što je to? Već nam je poznata važnost redovitog sigurnosnog spremanja podataka, bilo da se radi o poslovnim ili osobnim podacima. Disperzija rizika i spremanje podataka na više točaka je već standard.
No, napretkom tehnologije dolazimo do novih izazova, novih rješenja i sustava koji su nam na raspolaganju. No, principi SIGURNOG backup podataka su iz prošlog stoljeća, i dobri su, samo ih treba primjeniti na moderne tehnologije.
Ovaj tjedan smo imali tri klijenta čiji serveri su nažalost zaraženi različitim Crypto virusima. (Radi se o sofisticiranom malicioznom kodu koji uz korištenje neprobojne enkripcije šifrira sve podakte korisnika i učini ih nedostupnim). Svi korisnici su imali moderne sigurnosne sustave online spremanja podataka, no samo jedna tvrtka je uspješno sačuvala svoje podatke.

Korisnik A: Lokalni file server, sinkroniziran sa poznatim svjetskim servisom za online spremanje podataka. Zgodno, jeftino rješenje, u slučaju kvara na lokalnom serveru podaci su uvijek dostupni na online “accountu”. No, sustav je vrlo uspješno “sinkronizirao” i sve zaražene kriptirane fileove. I prepoznao maliciozni kod…i obrisao sve zaražene fileove. Koga nazvati? Nema telefona za podršku. Otvorite Ticket, i čekate… zamolite da Vam vrate podatke iz kopije od dan ranije ili slično, i čekate… U nekih 24 sata dolazi i odgovor: Nema takve mogućnosti, moći će se doplatiti od 1.2.2018.

Korisnik B: Server kod najvećeg svjetskog online providera, profesionalno rješenje, backup itd… Isto, zaraza crpto virusom… podaci šifrirani i nedostupni… ne samo na serveru, već i na sigurnosnoj kopiji… opet… Ticket…čekanje…vraćeni podatci…šifrirani.

Korisnik C: Lokalni server, i ugradjeno profesionalno rješenje www.atollobackup.com . Isto, crypto virus, zaražen server,  zaražena prva verzija lokalnog NAS backupa, no dislocirani online backup je ostao netaknut…uspješno vraćeni podaci iz ranije sinkronizacije (cca 12 sati).

Pohrana podataka i sigurnosni backup
Online backup

BACKUP podataka-OFFLINE (COLD) sustav spremanja podataka

Što nam ovo sve govori? Današnja online rješenja su vrlo dostupna, jednostavna i praktična, no koliko su sigurna? Da li uistinu imate svoje podatke sigurno spremljene. Dobro provjerite, sustav organizacije, provjerite sa probnim resotre-om podataka kako stvar stoji. Zloćudni cryptovirusi su veliki izazov, za sva online rješenja. Ako ih sigurnosni sustav ne prepozna, jedino Vas spašava OFFLINE (COLD) sustav spremanja podataka. Fizički odvojen i nedostupan online, već se koristi po točno specificiranoj proceduri i tajmingu. I treba znati sve što je ONLINE je potencijalno ranjivo i izloženo.

Postoje odlična ONLINE rješenja, ali ih treba dobro proučiti i razumjeti, te iskoristiti na način koji Vama odgovara. Jedna uspordba 44 dostupna rješenja sa Wikipedije: Online backup.
Gubitak podataka danas nije opcija, i obratite nam se s povjerenjem za sve informacije, savjete i podršku. Složit ćemo Vam sustav koji će uistinu brinuti o Vašim podacima.
U naših 25 godina profesionalnog iskustva i tradicije spašavanja podataka sa svih medija, vidjeli smo desetke tisuća različitih slučajeva, iz koji smo se potrudili izgraditi najučikovitija rješenja sigurne pohrane podataka.