Što kad ostanemo bez podataka?

infoLAB, 19.2.2018. – Najosnovnije: Ne napraviti više štete! Ne donosite nikakve prosudbe impulzivno i na brzinu. Smirite se, i obratite se stručnoj osobi (informatičaru, serviseru, administratoru, ili direktno nazovite našu dežurnu liniju 00-24: 0912062677).

 

Spašavanje podataka – tehnologije

Današnja tehnologija spašavanja podataka je jako napredovala, i vjerojatno ćemo uspješno spasiti i vratiti Vaše podatke. Nemojte unaprijed brinuti.

Nebitno da li ste izgubili podatke sa kompjutora, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka, podatke je u većini slučajeva moguće uspješno spasiti.

Spašavanje podataka
Spašavanje podataka

Bitno je ne napraviti krivi korak, pa bio on i u najboljoj namjeri, ako je uređaj pokvaren, sam ne bude proradio.

Na Europskom tržištu postoji puno profesionalnih laboratorija za spašavanje podatka, kako odabrati pravi laboratorij?

– kod spašavanja podataka cijena nije najbitniji faktor. Zašto? Najbitnije da spašavanje podataka bude uspješno! Može Vam netko obećati i spašavanje podataka za 100 kn, ali da li ga je moguće napraviti?

– odaberite tvrtku koja ima bar 10 godina iskustva u profesionalnom spašavanju podataka (mi imamo 25 godina iskustva!!!), jer tako znate da se uspješnim poslovanjem dokazala na tržištu.

– odaberite tvrtku gdje imate bar 5 zaposlenih specijalista, jer spašavanje podataka je vrlo širok pojam, i jedan ili dva čovjeka ne mogu pratiti sve tehnolške novosti i razvijati tehnologije za uspješno spašavanje. Provjerite da li tvrtka ima vlastiti laboratorij.

– odaberite specijaliste koji će napraviti profesionlanu dijganostiku (obično imate i potpuno besplatnu opciju), i procjeniti najoptimalniju metodu koja će uspješno vratiti vaše podatke. Neke tvrtke se reklamiraju već predefiniranim grupama cijena (3 ili 4) i svaki kvar podvedu pod neku od navedenih opcija. Nažalost samo hard diskovi mogu imati 50ak različitih kvarova, i precizna dijagnostika je izuzetno bitan dio kompletnog procesa spašavanja podataka. Cilj je uspješno spasiti podatke za najpovoljniju moguću cijenu. Nama nije teško napraviti laboratorijsku dijagnostiku svakog uređaja i maksimalno se posvetiti svakom pojedinačnom slučaju.

– realni postotak uspješnosti spašavanja podataka je oko 80%, i svjetski lider u ovoj branši Kroll Ontrack www.krollontrack.com (preko 30 godina su na tržištu svih 5 kontinenata), i više je puta iznio slične pokazatelje. Kad vidite da netko reklamira 90 ili 95% uspješnost, da li mislite da jedan ili dva čovjeka mogu biti uspješniji od tima preko 1000 profesionalaca?

– odaberite tvrtku koja radi u više gradova (država), jer obzirom na veći obujam posla, sigurno je i veće iskustvo.

Uz sve gore navedeno infoLAB će Vam ponuditi i najpovoljnije cijene, najbrže rokove izvedbe i kompletnu podršku što bržem povratu funkcionalnosti čitavog sustava.

(tekst je preveden i prenešen sa iRecovery infoLAB europskog bloga, tako da su navedeni parametri vezani za EU tržište).