Spašavanje podataka sa pobrisanih SSD diskova

SSD disk vračanje podataka

infolab 28.10.2023. – U današnje vrijeme, SSD diskovi su postali standardna oprema u računalima, nudeći brzinu i performanse. Međutim, SSD diskovi koriste SATA komandu TRIM na nivou kontrolera, koja trajno uklanja označene podatke za brisanje, čime se otvara pitanje: Kako spasiti podatke sa SSD diska koji je pobrisan ili formatiran? U nastavku ćemo istražiti ovu problematiku i ponuditi rješenje.

SSD Diskovi i TRIM Komanda

Današnji SSD diskovi koriste SATA komandu TRIM kako bi trajno uklonili nepotrebne podatke. Kad korisnik obriše neželjene podatke, isti se označavaju za brisanje, ali se ne brišu odmah. Operacijski sustav u sklopu “Active Garbage Collection”  prati zauzeće i aktivira komandu TRIM kako bi pobrisao lokacije sa neželjenim podacima, radi optimalnog korištenja i produženja vijeka trajanja diska. Tu je i sustav ravnomjerne preraspodjele podataka u odnosu na iskorištene memorijske lokacije “Wear Leveling”, koji takojder u svrhu produženja trajnosti SSD diska, prebacuje podatke medju memorijskim lokacijama.

Izgubljeni Podaci? Ne Očajavajte!

Ako se suočite s situacijom gdje su podaci pobrisani s ispravnog SSD diska, brza reakcija je ključna. Isključite računalo i SSD disk unutar pola sata nakon brisanja ili formatiranja. Ova akcija sprječava TRIM opciju da se aktivira, omogućavajući našoj najnovijoj opremi za spašavanje podataka da intervenira.

InfoLAB Tehnologija Spašavanja Podataka

Naš tim stručnih inženjera koristi najnapredniju opremu za spašavanje podataka. U idealnim uvjetima, gdje je disk isključen na vrijeme, uspijevamo spasiti značajan dio podataka iz tragova zapisa. Naravno, uspjeh ovisi o tipu i modelu SSD diska.

Kako Postupiti u Slučaju Gubitka Podataka?

Ako ste greškom pobrisali podataka, formatirali ili particionirali pogrešan SSD disk, ne gubite nadu. Prvo, isključite računalo i SSD disk. Kontaktirajte nas. Naš tim je uvijek dostupan za hitne intervencije i spašavanje vaših dragocjenih podataka.

Za više informacija o TRIM komandi pogledajte sljedeći LINK: https://www.crucial.com/articles/about-ssd/what-is-trim