SSD u odnosu na HDD godišnje stope kvarova – Backblaze izvještaj

HDD vs SSD

infolab 27.09.2022. Kao i svake godine Backblaze izvještava o kvarovima, u zadnjem izvještaju napravili su usporedbu SSD u odnosu na HDD godišnje stope kvarova. Prošle su godine usporedili stope kvarova SSD-a i HDD-a, te u to vrijeme nije bilo odgovora koji su pouzdaniji. Sada imamo dostupne podatke za godinu dana koji će nam pomoći odgovoriti na to pitanje, ali prvo, malo pozadine kako bismo sve uhvatili.

Svi SSD-ovi i HDD-ovi o kojima izvještavaju su pogoni za pokretanje (boot disk). Oni obavljaju iste funkcije: pokreću poslužitelje za pohranu, snimaju log datoteke, djeluju kao privremena pohrana za SMART statistiku, i tako dalje. Drugim riječima, obavljaju iste zadatke. Kako bi usporedba bila što točnija kontorlirali su prosječnu starost diskova, tako da im je prosječna starost godinu dana.

Grafikon u nastavku prikazuje rezultate do drugog tromjesečja 2021. jer smo kontrolirali prosječnu dob dviju skupina.

Do drugog tromjesečja 2021. (4. godina na grafikonu za SSD-ove) SSD-ovi su pratili stopu kvarova HDD-ova tijekom vremena, iako s nešto nižim AFR-om. No, nije bilo jasno hoće li stopa kvarova skupine SSD-ova nastaviti pratiti onu HDD-ova, izravnati se ili pasti negdje između.

Sada kada imamo još jednu godinu podataka, čini se da je odgovor očit kao što se vidi na grafikonu u nastavku, koji se temelji na podacima do drugog kvartala 2022. i daje nam SSD podatke za 5. godinu.

Kada pogledamo podatke u ovom trenutku Backblaze može razumno tvrditi da su SSD-ovi pouzdaniji od HDD-ova, barem kada se koriste kao boot diskovi u njihovom okruženju.  Vrlo je sigurno da će stopa kvarova SSD-ova s vremenom početi rasti. Također je moguće da bi SSD-ovi u nekom trenutku mogli udariti u zid, možda kada počnu dosezati svoje granice trošenja medija. Do tog trenutka, u nadolazećim mjesecima pratit ćemo i dalje njihove izvještaje za SSD-ove.

Kompletan članak pročitajte na: https://www.backblaze.com/blog/ssd-drive-stats-mid-2022-review/

Bez obzira koju vrstu medija za pohranu koristili, ukoliko pohranjujete bitne podatke uvijek savjetujemo raditi backup. U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Nebitno da li ste izgubili podatke s računala, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka i ostalih medija za pohranu podataka, spašavamo podatke sa svih vrsta medija. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke s raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.