Što kad izgubimo podatke?

infoLAB, 26.06.2021. – Što kada izgubimo podatke? Što kada podaci “preko noći” nestanu? Nemate backup? Najosnovnije: Ne donosite nikakve prosudbe impulzivno i na brzinu, te ne napraviti više štete!

Današnja tehnologija spašavanja podataka je jako napredovala,te postoje velike šanse da podatke bude moguće spasiti. Bitno je ne napraviti krivi korak, pa bio on i u najboljoj namjeri, uređaj ili medij za pohranu dalje ne korisiti kako se stanje nebi dodatno devastiralo, te se obavezno prvo posavjetovati sa stručnom osobom (informatičar, serviser, administrator)

Neki od najčešćih uzroka izgubljenih podataka:

– ljudski faktor, moguće da ste slučajno ili u trenutku nepažnje krivo označivši folder ili file isti izbrisali, preimenovali ili slično

– greška hardwarea: Bad sectori su jedna od mogućnosti, i pojavom loših sektora na hard disku, SSD disku ili USB memoriji zna se desiti da Vam nestanu file-ovi ili cijeli folder. Hard Disk drive failure.

– greška softwarea: virusi, problemi sa operacijskim sustavom, update sustava, kriva reinstalacija itd…itd…

Kako se zaštiti da ne izgubite podatke?

Jedina sigurna zaštita je redoviti i sigurni backup. Podatke kopirati bar na još jednu lokaciju, prvojeriti backup. Uređaj na koji backupirate odspojiti sa računala te ponovno spojiti i provjeriti da li je backup funkcionalan.

Nebitno da li ste izgubili podatke sa računala, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka, spašavamo podatke sa svih vrsta medija. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke sa raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka.

Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.