Pouzdanost diskova za pohranu podataka – statistika 2020. godina.

infoLAB, 28.04.2021 – pouzdanost diskova za pohranu podataka (HDD). Zahvaljujući Backblaze-u i ove godine kao i svake godine imamo uvid u stanje novijih diskova na tržištu. U statistiku nisu uključeni diskovi koji su se pokvarili nekim od vanjskih utjecaja (fizički podražaj, nestanak struje itd..) Zbog sve veće potrebe za velikim kapacitetom za pohranu ovo nam daje dobar orijentir kako se diskovi većeg kapaciteta od 4 do 18 TB ponašaju i koliko se kvare u stalnom radu.

U test su uvršteni modeli diskova kojih ima minimalno 60 komada u radu, ukupno je u testu 162.299 diskova koje Backblaze koristi za pohranu podataka u svojim datacentrima.

Tablica u nastavku prikazuje postotke kvarova pojednih diskova.

Statistika HDD 2020.

Podaci su veoma zanimljivi, jer nam pokazuju da stopa kvarova u konačnici pada.  Godišnja stopa kvarova za 2020. godinu je sve manja AFR za 2020. godinu pao je ispod 1% na 0,93%. U 2019. godini iznosio je 1,89%. To je više od 50% pada iz godine u godinu. Koji je bio recept za uspijeh?  Za početak su stariji diskovi: 4TB, 6TB, 8TB i 10TB kao grupa bili znatno bolji u 2020. godini, smanjivši se s 1,35% AFR u 2019. na 0,96% AFR u 2020. Na drugom kraju spektra veličina, dodali su preko 30.000 diskova većih kapaciteta: 14TB, 16TB i 18TB, koji su kao grupa zabilježili AFR od 0,89% za 2020. Napokon, 12TB diskovi kao grupa imali su AFR za 2020. godinu od 0,98%.

Drugim riječima, bez obzira na to je li HDD bio star ili nov, velik ili mali, imali su dobre rezultate u 2020. godini. Zaključak je da tehnologija razvijanja tvrdih diskova i dalje ide u dobrom smjeru, te da se stope kvarova diskova sa novim tehnologijama u konačnici smjanjuju. Trenutno stanjem na tržištu Toshiba se pokazala kao vodeći proizvođač diskova.

Preporuka naravno ako postoji mogućnost kupite HDD koji ima veću pouzdanost za malu razliku u cijeni. Kompletan izvještaj koji se koristi za stvaranje ove statistike dostupan je na web stranici Backblaze-a.

Ali napomena naravno kao i uvijek bez obzira koliko smatrali da su diskovi pouzdani i imaju realno mali postotak kvarova, nažalost pouzdanog medija nema. Jedini način zaštite je da uvijek radite kopiju podataka na barem još jedan fizički disk koji budete čuvali u „offline“ modu tj. u ladici.

Ukoliko trebate savjet ili ste izgubili podatke pa trebate povrat podataka, slobodno nas kontaktirajte.

Već 27 godina uspješno spašavamo podatke sa raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju.