Uradi sam – spašavanje podataka, da ili ne?

hard disk

infoLAB 15.11.2021. – Uradi sam – spašavanje podataka, da ili ne? Ukratko NE, pokušat ćemo Vam objasniti i ukazati na neželjene rezultate pokušaja uradi sam spašavanje podataka. Nažalost neželjeni rezultat su trajno izgubljeni podaci.

Kako sve podatke u današnje vrijeme pohranjujemo na razno razne medije kao što su HDD, SSD, USB flash itd. Ako ne posjedujemo adekvatni backup, postoje i nedostatci medija kao što je mogućnost kvara, te samim time i gubitak podataka. Kao posljedica toga, postoji potreba za spašavanjem podataka.

„Surfajući“ internetom nalazimo razno razne uradi sam savjete kako si pomoći ako bilo kojim uzrokom izgubimo podatke. Istovremeno najčešće su to greške koje napravimo u pokušaju da si sami spasimo podatke.

Neki od primjera:

  • kao najčešći se pojavljuje Check disk – programski alat za provjeru diska – ako je disk neispravan check disk Vam može samo pomoći da trajno izgubite podatke
  • programi za spašavanje podataka – koliko god dobro zvučalo te bilo napisano na njihovim stranicama, u većini slučajeva bez posebne opreme i uređaja za spašavanje podataka, spašavanje nije moguće
  • zamjena elektronike – radi svih parametara koji su zapisani na samoj elektronici na novima i kriptacije, disk ne može raditi s drugom elektronikom čak i ako imamo potpuno identičan disk
  • otvaranje diska – otvaranje diska bez čiste komore može dodatno oštetiti  disk, što samom kontaminacijom zraka u prostoriji, prašinom, što ljudskom pogreškom
  • promjena ploča – kao jedan od trikova se spominje prebacivanje ploča u isti takav ispravni disk, što isto tako nije opcija, jer isto kako druga elektronika ne zna raditi s tim diskom tako ni taj disk neće znati raditi s drugim pločama, a da ne spominjemo da se to radi u nečistim uvjetima i da može dovesti do dodatnih oštećenja ploča i glava.

Zaključak: ako ste izgubili podatke bilo vašom greškom ili kvarom medija, najbolje je ugasiti taj medij i ništa više na njemu ne pokušavati kako ne bi smanjili mogućnost spašavanja podataka ili trajno izgubili podatke. Obratite se tvrtki za spašavanje podataka kako bi Vam pokušali pomoći i spasiti podatke, jer bez specijalnih uređaja i opreme te čiste komore male su šanse za spašavanje podataka.

Naravno kako bi spriječili potrebu za spašavanjem podataka te istovremeno se upuštali u bilo kakve uradi sam pokušaje savjetujemo radite backup (sigurnosnu kopiju) podataka.

U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Nebitno da li ste izgubili podatke s računala, HDDa, SSDa, servera, telefona, USB sticka i ostalih medija za pohranu podataka, spašavamo podatke sa svih vrsta medija. Već 27 godina uspješno spašavamo podatke s raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka.

Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.