Codex Compact spašavanje podataka

Codex Compact drive spašavanje podataka

infoLAB, 21.10.2019 – Codex Compact spašavanje podataka. Spašavanje podataka sa flash (chip) medija je uvijek zahtjevna operacija iz više razloga:
– konstantna promjena tehnologije
– veliki broj proizvodjača (vlastita, različita rješenja)
– vrlo visoka osjetljivost i mogućnost greške korisnika koja se teško ispravlja
– u tržišnoj utrci pojavljuje se dosta poluproizvoda
Više o tehnologiji spašavanja podataka sa SSD i flash medija pogledajte na LINKu.
U naš laboratorij stigla je vrlo specifična oprema sa koje je trebalo pokušati spasiti  vrijedne podatke nakon nesmotrenog formata i ponovnog pokretanja prepisivanja. Codex Compact Drive. Radi se o profesionalnim utlrabrzim flash modulima kapaciteta 960GB i brzine 8GB/S namjenjenih za profesionalnu filmsku industriju. Uređaji su najnovije generacije (razvoj britanske tvrtke CODEX), nedavno se pojavili na tržištu i koriste specifične algoritme kako bi postigli maksimalnu brzinu i prijenos velike količine informacija u jedinici vremena.
Budući da nismo imali iskustva sa ovim tipom uređaja od korisnika smo zatražili i jedan dodatni uređaj (donor) kako bi naši inženjeri mogli bolje upoznati način i format spremanja informacija na Codex Compact Driveu. U ovakvim slučajevima kad ne postoji neko standardno rješenje, bitno je iskustvo specijalista i najsuvremenija oprema kako bi došli do nestalih podataka.
Naši inženjeri su iskoristili dodatni uredjaj, na isti zapisali specifične i poznate uzorke. Nakon 20ak eksperimentalnih zapisa, determinirali način spremanja, strukturu zapisa i složili logičku formu formata uređaja.
Tad prelazimo na drugu fazu, i krećemo sa eksperimentima brisanja podataka, ponovnog formata medija i pokušaja iščitavanja ranije spremljenog poznatog zapisa. Usporedjujući iščitane forme nakon dosta truda dolazimo već do prvih rezultata i slažemo algoritam koji bi mogli iskoristiti u realnoj situaciji za spašavanje korisničkih podataka.
Radi se o dosta zahtjevnoj i kompleksnoj operaciji “reverse inženjeringa” i bili smo spremni za pokušaj povrata korisničkih podataka.
Uz manje korekcije i u nekoliko prolaza dolazimo do odličnih rezultata. Uspjeli smo! Spašeni su svi bitni korisnički podaci!
Još jednom smo pokazali da iskustvo, stručnost i predanost naših inženjera uz najsuvremeniju opremu omogućava spašavanje podataka i sa najnovijih tehnoloških uređaja.
Ako Vam se dogodio gubitak bilo kakvih podataka nazovite nas bez obaveze. Sa nama imate najveće šanse da ponovo dođete do Vaših podataka.

Computer problems? – Call infoLAB!

Codex Compact spašavanje podataka infoLAB

Codex Compact spašavanje podataka