Flash mediji

 

SSD disk flash
SSD interni prikaz

infoLAB, 23.04.2020. – Flash mediji su memorije prikladne za prijenos datoteka s različitih računala – usb flash, za pohranu podataka na raznim uređajima kao što su mobilni telefoni, te se zadnjih godina susrećemo sa njima u ssd diskovima. No, kao i svi mediji, flash medij se može pokvariti i možete izgubiti vrijedne informacije.

Da bi smo shvatili kako možemo djelomice utjecati na sprečavanje gubitka podataka ili se na neki način zaštitili od gubitka podataka, osim što naravno uvijek savjetujemo da radite backup i kopiju podataka ne neki od dodatnih medija, za početak vam želimo objasniti što je točno flash mediji i kako postupati sa istim.

Flash medij je memorija koja se sastoji od flash chipova i kontrolera koji upravljaju tim chipovima i putem kojeg se svi podaci zapisuju na chipove. U današnje vrijeme imamo raznih tipova flash memorija i flash chipova.

Od flash medija najpoznatiji su usb prijenosni mediji (usb stick-pen drive), ssd diskovi (sata, m2, pci-ex….), razni tipovi memorijskih kartica (sd,micro sd…) svi uređaji koji na neki način sadržavaju neki memorijski chip za pohranu podataka su flash memorije.

Kvaliteta te flash memorije ovisi o tipu chipa od kojeg se sastoji te obično o broju zapisnih ciklusa (piši-briši), neki od najpoznatijih su nam 4 vrste chipova:

  • SLC (singe-level cell) – pohranjuje podatke u pojedinačne memorijske ćelije. Prednost SLC memorije je u brzini pisanja, manjoj potrošnji energije, većoj izdržljivosti ćelije i najveći broj zapisnih ciklusa. Međutim, s obzirom da SLC memorija pohranjuje manje podataka po ćeliji, to ju čini najskupljom za megabajt prostora za pohranu. Ta tehnologija se najčešće koristi u memorijskim karticama visokih performansi i ssd diskovima najčešće u industriji.
  • MLC (multi-level cell) – sadrži dva bita po ćeliji te pohranjuje dva puta više informacija od SLC. obično se koristi u potrošačkim proizvodima.Glavna prednost je što je obično jeftiniji od SLC medija jer može pohraniti duplo podataka po čeliji. Nedostaci MLC su niže brzine pisanja, manji broj zapisnih ciklusa programa i veća potrošnja energije u odnosu na SLC. Enterprise MLC (eMLC) je skuplja varijanta MLC-a koja je optimizirana za komercijalnu upotrebu. Tvrdi se da traju duže i da su pouzdaniji od uobičajenih MLC-ova, istovremeno pružajući uštedu troškova u odnosu na tradicionalne SLC pogone
  • TLC (triple-level cell) – pohranjuje tri bita informacija po ćeliji. TLC je jeftiniji tip flash medija i ima veću gustoću. No ima sporiju brzinu čitanja i pisanja i mnogo manju izdržljivost. Najčešći je tip memorijskog chipa koji se nalazi u današnjim memorijama za komercijalnu upotrebu.
  • QLC (quad-level cell) – pohranjuje četiri bita informacija po čeliji, QLC jeftiniji je za proizvodnju od TLC, istovremeno je puno sporiji i manje izdržljiv za stalno pisanje od TLC-a. memorije koje se sastoje od QLC chipova, eventualno korstiti za “skladištenje” podataka kao neki dodatni backup…

    solid state drives (SSD)

Kako rade flash mediji

S obzirom da nisu mehanički kao tradicionalni diskovi, rade tiho, u većini slučajeva dosta brzo i fizički su manje veličine od većine ostalih vrsta medija za pohranu. Flash uređaji sastoje se od tiskanih pločica na kojem se nalazi u većini slučajeva više memorijskih chipova . Uključuju se u računala putem SATA, PCI, M2, USB priključaka ili posebnog adaptera. Nema potrebe instalirati upravljačke programe.

USB prijenosna memorija u odnosu na druge vrste medija za pohranu podataka se zbog njihove male veličine, velike brzine i velikog kapaciteta najčešće koriste kod prijenosa podataka.

Kako se flash medij može oštetiti

Nakon nekog vremena korištenja flash chipovi gube sposobnost zadržavanja podataka nakon nekoliko tisuća ciklusa zapisivanja. Proizvođači komponenata to obično navode kao neki način izdržljivosti. Izdržljivost SLC je deset puta veća od MLC i dvadeset puta veća od TLC. U osnovi, što se duže memorija koristi to postane manje pouzdan. Ova postupna degradacija ne zahtijeva da se pojavi ni jedna ekstremna okolinska situacija ili fizičko oštećenje.

Postoji faktor zadržavanja. Zadržavanje je koliko će ćelija održavati svoje programirano stanje kad čip nije pod naponom. Ovaj je parametar vrlo osjetljiv i također ovisi o vanjskom okruženju. Visoka temperatura ima tendenciju da se smanji trajanje zadržavanja. Broj provedenih ciklusa može također smanjiti njegovo zadržavanje posebno na TLC pogonskim uređajima. Kondenzacija od visokih temperatura ili visoke vlažnosti zraka također može uzrokovati smanjenje vijeka trajanja i koroziju kontakata.

Jedan od najčešćih razloga gubitka podataka s USB uređaja je nepravilno uklanjanje medija s računala . Najčešći rezultat toga je logično oštećenje datotečnog sustava. Vrlo je mala, gotovo nikakva vjerojatnost za kvar uređaja, ali može dovesti do ne čitljivosti “prebačenih” podataka.

Te naravno fizičko oštećenje. Netko “zapne” za uređaj ili krivo ubaci u USB ili čitač “na silu”. Dosta često u tom slučaju dolazi do pucanja pločice na kojem se nalaze chipovi.

Kako izbjeći gubitak podataka

Kao i kod svih medija za pohranu, najbolji mogući način izbjegavanja gubitka podataka je često sigurnosno kopiranje svih važnih podataka. Istovremeno nakon izrade kopije obavezno provjeriti kopiju. Bez obzira na sve tehnologije što online (cloud) što offline sa nekom automatikom izrade backupa. Još uvijek je najpouzdanija varijanta raditi “ručni” backup na neki od eksternih klasičnih diskova te nakon provjere uvijek spremiti na sigurno mjesto. Te isti backup raditi na dvije lokacije.

Također, pripazite da nikad ne isključujte uređaj iz napajanja dok čita ili piše. Nepravilno uklanjanje flash uređaja može oštetiti podatke.

Koristiti samo renomirane proizvođače koji imaju vlastiti razvoj kao što su SanDisk, Kingston, Sony, Toshiba itd.

U slučaju gubitka podataka bilo kojim uzrokom, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Mi smo vrhunski tim stručnjaka, inženjera sa preko 20 godina iskustva.

Obratite nam se sa povjerenjem.