Hard diskovi – nove generacije

InfoLAB 30.03.2021. – Stižu nam nove generacije HDD-a. U posljednje vrijeme kako je nastupilo „doba lockdowna“ i sve više ljudi u svijetu radi od kuće. S toga je na cloud-ima i razno raznim online servisima za pohranu podataka (Data centar) sve veća potreba za skladištenjem podataka. To naravno iziskuje i veću infrastrukturu i veće kapacitete diskova.

Budući da je za to potrebna enormna količina prostora za pohranu, magnetski diskovi su još uvijek jedina sigurna i trajna opcija. Proizvođači diskova i dalje ulažu u razvoj „klasičnih“ diskova, kako bi što veći kapacitet podataka mogli pohraniti na jedan 3,5“ HDD. Imamo razne nove tehnologije, a posebno se ističu dvije:


MAMR (microwave-assisted magnetic recording), korištenje malog mikrovalnog generatora
HAMR (heat-assisted magnetic recording), uz korištenje fokusiranog lasera za predgrijavanje ploče

U trenutnoj situaciji predviđa se da diskovi koristeći MAMR ili HAMR tehnologiju budu imali kapacitet do 60TB, a možda i više.

Toshiba upravo pušta u prodaju, disk nove generacije pod nazivom MG09 koji koristi novu tehnologiju zapisivanja FC-MAMR (flux-controlled microwave-assisted magnetic recording). Disk je veličine 18TB se sastoji od 9 ploča, 18 glava i punjen je helijem. Koristi SAS ili SATA sučelje i brzina vrtnje ostaje na 7200rpm.

Razlika od dosadašnjih diskova je u glavama i tehnologiji zapisivanja. MAMR, HAMR tehnologija omogućava zapisivanja u manje zapise pa je i gustoća veća, samim time i kapacitet diska. Glavna značajka korištenja ovih tehnologija je osim mogućnosti pohrane velike količine podataka je i mala potrošnja energije, što kod Data centara predstavlja veliku komponentu.

Više o Toshiba disku na linku

I jedan zanimljiv video o HAMR i MAMR tehnologiji na linku

Ukoliko trebate savjet ili ste izgubili podatke pa trebate povrat podataka, slobodno nas kontaktirajte.

Već 27 godina uspješno spašavamo podatke sa raznih uređaja i medija za pohranu podataka te koristimo najsuvremeniju opremu za spašavanje podataka. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera Vam je uvijek na raspolaganju.