HDD – TVRDI DISKOVI SE I DALJE RAZVIJAJU

Spašavanje podataka sa hard diska

infoLAB, 31.08.2020 – Da, tvrdi diskovi se i dalje razvijaju, dokazuje nam i članak koj je prenio TechRadar. Iz njhovih izvora saznajemo da Seagate razvija tvrde diskove sa tehnologijom HAMR – heat-assisted magnetic recording. Ispostavilo se da su Seagateovi nadolazeći HAMR HDD (tvrdi disk) navedeni kao Exos 20+, što potvrđuje da su prvi HAMR pogoni tvrtke postavljeni tako da imaju kapacitet od 20TB

S vremenom će tvrtka izbaciti i HAMR HDD s još većim kapacitetima, ali još uvijek nije potvrdila koliko će ti pogoni biti veliki. Pretpostavlja se da  Seagate iz konkurentskih razloga ne želi otkriti kapacitete svojih budućih pogona Exos, ali obično bodovi kapaciteta ne smatraju se tajnim podacima.

HDD (tvrdi disk) će imati brzinu od 7200RPM, tako da će trajna brzina čitanja/pisanja vjerojatno biti veća od 261MB/s, brzina današnjih Exos-ovih vrhunskih tvrdih diskova. Ono što ostaje vidjeti su performanse slučajnog čitanja i pisanja Exos 20+ HDD-ova, kao i njihov omjer IOPS/TB.

Pored HAMR tvrdih diskova, Seagate se također priprema za lansiranje svojih Mach.2 HDD-ova s dva aktuatora. Seagateova multi-actuator tehnologija udvostručit će sekvencijalne performanse čitanja / pisanja i značajno poboljšati IOPS / TB performanse tvrdih diskova.

izvor: Seagate.com

Trenutno odabrani kupci Seagate-a testiraju prototipove HAMR pogone, ali kapacitet ovih testnih pogona je niži od 20TB.

Bez obzira koliko podataka imali savjetujemo uvijek raditi backup podataka barem na još jednu lokalnu ili cloud lokaciju. U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera sa preko 25 godina iskustva Vam je uvijek na raspolaganju.

Nije bitno da li ste iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke… kurirske službe Vaš medij će dostaviti u roku 24 sata do nas. Obratite nam se sa povjerenjem.