Wafer-level SSD

infoLAB, 07.08.2020 – Wafer-level SSD disk koji bi mogao ponuditi velika poboljšanja. U današnje doba velike količine podataka, moderni data centri imaju beskonačan apetit za prefomansama, gustoćom i kapacitetom skladištenja podataka. Iz tog razloga je posljednih godina uvedeno sve više različitih SSD diskova dizajniranih za maksimiziranje performansi i kapaciteta.

Wafer-level SSD Slika: YMTC

Tvrtka Kioxia vjeruje da postoji brži I jeftinij način isporuke željenih rješenja za pohranu podataka klijentima u oblaku: SSD Wafer-level. Ukratko predlažu preskočiti sastavljanje i pakiranje čipova u sklop SSD pogona te umjesto toga uportijebiti čitavi “pad” s 3D NAND-om.  Trenutni kapacitet SSD-a ograničen je faktorima oblika I tehnologijama pakiranja chipova, dok performanse određuju kontroleri te sučelje koje koristi. Zamislite SSD sa mnogo više od 32 kanala Microsemija – višekanalni monstruzni SSD na PCIe sučelju 6.0 x16 do 128GB/s propusnosti sa milijunima IOPS-a.

Izvor: www.hardwareluxx.de

Wafer-level SSD tehnologija još uvijek mora prijeći dug put prije nego što se može očitovati na uređajima koji su spremni za tržište. Ali, ako Kioxia uspije razviti tehnologiju i pretvoriti je u stvarnost, to bi značilo velike uštede troškova pri proizvodnji tvrdog diska, jer bi se mnogi koraci proizvodnje mogli isključiti. Ova tehnologija također ima potencijal da se koristi za “wafer stacking”, uz buduće prednosti neizmjerno poboljšanih performansi na SSD-ovima.

Međutim njihov glavni inženjer opisao je to kao koncept te trenutno nije planiran za masovnu proizvodnju, ali nadamo se da uskoro će ipak nešto takvoga doći.

Bez obzira Koliko podataka imali savjetujemo uvijek raditi backup podataka barem na još jednu lokalnu ili cloud lokaciju. U slučaju gubitka podataka, prestankom rada diska ili su podaci pobrisani, spašavanje podataka ostaje jedina opcija. Vrhunski tim stručnjaka, inženjera sa preko 25 godina iskustva Vam je uvijek na raspolaganju.

Nije bitno da li ste iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke… kurirske službe Vaš medij će dostaviti u roku 24 sata do nas. Obratite nam se sa povjerenjem.