Sigurnost podataka i krizno poslovanje: Covid-19 Corona virus

Covid-19 Corona virus

infoLAB, 16.03.2020. – Sigurnost podataka i krizno poslovanje:Covid-19 Corona virus je upotpunosti izmjenio naš život. Kako se pripremamo za novonastalu situaciju, tako trebamo razmišljati kako zaštiti i prilagoditi naše polosvanje u kriznoj situaciji. Mnoge do jučer standardne rutine, danas su potpuno nemoguće.
– Kako prilagoditi svoje poslovanje i osigurati informatičku infrastrukturu, koja danas postaje izuzetno bitna.
– Kako se prilagoditi za “rad od kuće”, kako maksimalno koristiti “online” usluge.
– Kako se zaštiti i pripremiti za još teži scenarij.
– Kako se pripremiti za nastavak poslovanja po završetku pandemije.
U ovom kratkom tekstu ćemo istaknuti neke najbitnije stvari vezano za informatiku i sigurnost vaših podataka, kako bi i u poslovnom smislu što lakše prebrodili ovu krizu.

Poslovanje u kriznim uvjetima Covid-19 Corona virus

– Najbitnije: zaštitite i sačuvajte Vaše zdravlje i zdravlje vaših suradnika. Čuvajte se i organizirajte sukladno uputama Državnog kriznog stožera. Ne riskirajte zdravlje radi poslovanja ili zarade. Zdravlje nema cijenu. Dok ste zdravi i sav posao možete napraviti.
– Napravite plan, sagledajte Vaše poslovanje i vidite što je sve potrebno napraviti za poslovanje u ovim uvjetima. Analizirajte procese i osmislite načine sukladno trenutnim mogučnostima. Vidite što i tko može raditi “od kuće”.
– Informirajte Vaše kolege i suradnike o planovima i akcijama, neka znaju da ste se pripremili da imate stvari pod kontrolom i da ste spremni i za poslovanje u novim uvjetima.
– Informirajte vaše klijente, kupce, partnere, da znaju da ste i dalje tu, da radite, da ćete i dalje biti raspoloživi, možda na drugačiji način, ali da ste spremni. Da ćete nastaviti tamo gdje ste stali kad se krizna situacija završi.
– A sad malo detaljnije o informatici. Napravite si loklanu kopiju svih podataka koje imate na različitim CLOUD servisima. Neka su Vaši podaci kod Vas. Nitko ne zna što se može desiti, ako Vam internet bude “zagušen”, ili  Vam internet nestane samo na 1 dan, ili ako nestane struje, nemate ni svoje podatke. Takodjer, i najbolji CLOUD servisi ovise o električnoj energiji, povezanosti, održavanju. Da li će netko održavati iste? Naravno, CLOUD servise koristimo i dalje, i nadamo se da nikad neće biti problema, ali kopija je kopija.
– Provjerite svoj pristup internetu da sve radi besprijekorno, i osigurajte si alternativni pristup internetu (to može biti i obični mobilni telefon sa mogućnošću djelenja resursa). Očekujte u narednim danima povećan pritisak na internet providere, i moguće probleme u pristupu pojedinim servisima. Ako Vam zakaže jedan internet provider, dobro je imati i alternativu.
Provjerite Vaša računala, servere, notebooke, tablete. Neka sve funkcionira besprijekorno i neka je sve podešeno. Ne treba Vam kvar računala kad Vam je najpotrebnije.
– napravite si izlist (ispis) stanja poslovnih računa, da imate dokaz o stanju sredstava, ako bi slučajno informatički sustav banke zakazao.
– iskoristite vrijeme kojeg ćete evidentno imati više, da zasvršite sve poslove koje inače ne stižete, usvojite nova znanja, osmislite nove poslovne strategije

Sve navedeno za sigurnost podataka i krizno poslovanje primjenjivo je i na osobnom nivou, s tim da bi još dodali da osigurate i neku zalihu cash novca, jer što ako bankomate ne bude imao tko “puniti”.